Guldjubel. Fanna BK:s herrar var inför säsongen nykomlingar i Division 3 Norra Svealand. Trots det tog de hem serien storstilat. Lagets spektakulära trupp har dock gett upphov till flera rykten. Bland annat när det kommer lagets brasilianska ­spelare. Foto: Kent Lundqvist

Hur hamnade brassarna i Fanna?

Det var glädjescener på Fanna IP för en månad sedan när Fanna BK:s herrlag vann premiärsäsongen i Division 3 Norra Svealand. Men succésäsongen har också omgärdats av rykten. – Vi visste redan inför säsongen att det skulle bli såhär. Att det skulle bli snack, säger herrlagets sportchef.

  • Publicerad 13:27, 8 nov 2019

Säsongen 2018 spelade Fanna BK:s herrlag i Division 4 Uppland. Laget var nära att knipa en plats till division 3 för egen maskin men förlorade snöpligt mot Uppsalalaget Vaksala i den sista omgången i kvalet.

Men när ett lag i norrlandsserierna valde att avstå sitt avancemang till division 3 gjordes en rockad av hela seriesystemet och Fanna erbjöds en plats i division 3 Norra Svealand.

Fanna tackade ja, och bestämde sig för att satsa – och det med besked.

– Jag fick en fråga av den förre ordföranden om jag ville gå in som sportchef. Jag sa direkt att vi inte ska ödsla någon energi på att bara försöka hålla oss kvar i Division 3. Jag ville att vi ska vinna. Då sa han bara: kör! säger Benjamin Tanovic som varit sportchef i Fanna sedan i november förra året. Dessförinnan tränade han klubbens P02–lag i fem år.

Började med sju brassar

En ny ledarstab rekryterades och en i princip helt ny startelva värvades. Däribland fyra spelare från Uppsala. Ett par värvningar från lokalkonkurrenten ESK.

Och så fem, till en början sju, brasilianska spelare. Som av en händelse var i Sverige på turistvisum, när Fanna var i behov av att stärka sin trupp. Satsningen har fått många att höja på ögonbrynen.

– Vi visste redan inför säsongen att det skulle bli såhär. Att det skulle bli snack, säger Benjamin Tanovic och tillägger:

– Varför pratar alla om brassarna? Om vi hade tagit hit fem bosnier i stället hade det varit samma snack då? Aldrig...

Hur de brasilianska spelarna tog en plats i truppen är central. För att få speltillstånd av Svenska fotbollsförbundet, som spelare från ett icke EU–land, krävs det att spelaren ska vistas i Sverige av annan anledning än för att spela fotboll.

Hur kom ni i kontakt med brassarna?

– De hade varit och rest i Sverige, eller i Europa eller vad fan de gjort, säger han och skrattar innan han tillägger:

– En av killarna har tjej här. Först kom tre killar som spelade lite med oss. Vi tyckte att de väl var helt okej. Men jag trodde på dem, och de utvecklades snabbt, säger Benjamin Tanovic.

”Reste runt i Sverige”

Ett tydligare svar än så får vi inte från sportchefen.

Vi ställer samma fråga till klubbens ordförande Andreas Hammar.

– Hur de kommit hit? Det är Benjamins (sportchef) och Alexanders (A-lagstränare) kontakter som gjort det möjligt. Det är deras engagemang som bidragit till den här utvecklingen, som styrelsen sagt ja till, säger Andreas Hammar.

Vi får även tag i två av spelarna som nu rest tillbaka till Brasilien och frågar dem hur de hamnade i Fanna.

– Jag var och reste runt i Sverige med en vän, säger Pedro Eller, som spelade i totalt 19 matcher för Fanna den gångna säsongen.

Den andre spelaren uppger att:

– Vi var några killar som reste runt, och så dök den här möjligheten upp, säger Leonardo Scienza.

Svårt att bevisa

Faktum är att klubben inte behöver vara mer precisa än så för att få använda sig av spelare från ett icke EU-land med de gällande representationsbestämmelserna.

– Nummer 1, har de rätt att vistas i landet? Ja, sannerligen inga problem där, med de uppgifter som du har där. Prövning nummer 2, befinner de sig tillfälligt i landet av andra skäl än att spela fotboll? De påstår vad jag förstår, att de gör de, och då behöver man i så fall leda det i bevis att så inte är fallet. Att de faktiskt befinner sig här för att spela fotboll, och det är svårt att leda i bevisning, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollsförbundet.

Tillsammans stod Fannas brasilianska spelare för 28 mål den gångna säsongen.

Till nästa säsong kan Fanna få klara sig utan brassarna.

I alla fall utan tre av dem.

Svenska fotbollsförbundet har nämligen tagit fram ett förslag om att förändra förbundets representationsbestämmelser. Om förslaget klubbas igenom på förbundets representantskapsmöte den 19 november, innebär det att flera av Fannas brasilianska spelare inte skulle vara tillåtna för spel nästa säsong.

– Den föreslagna förändringen för division 2 och 3 herrar innebär att det kommer att krävas ett arbetstillstånd eller ett uppehållstillstånd. Och då räknas inte turistvisum som grund för att kunna beviljas ett speltillstånd, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollsförbundet.

Anledningen är att förbundet flera gånger uppmärksammat att klubbar i de lägre förbundsserierna kringgår de nuvarande bestämmelserna för hur spelare från icke EU-länder får användas.

– Det finns föreningar som ser chansen att tillskansa sig sportsliga fördelar genom att göra på det här sättet. Det är också därför de här förslagen på att ändra regelverket har uppkommit, säger Tobias Tibell.

Regelförändringen kommer dock inte att påverka den brasilianska spelaren Leonardo Scienza som gjorde 18 matcher och tio mål den gångna säsongen för Fanna. Han har dubbla medborgarskap (Luxemburg). Spelaren Deivity Gomes de Jesus är även medborgare i Portugal.

BLÅLJUS: Stölder och stöldförsök

Nyheter Tisdagens blåljusrapport är kort. Stöld av båt, stöld av katalysator – samt skadegörelse och stöld av en mindre mängd diesel.tisdag 29/9 10:04