Anton Adelöw från Järfälla och Ebrahim Khodayar från Rotebro möttes genom kompismatchning.

Hur hittar man en kompis?

Hitta gemensamma intressen och ta tid till att hitta på saker. Det berättar Anton från Järfälla och Ebrahim från Rotebro, som hittade varandra genom Kompis Sverige, är en bra start på en vänskap.

  • Publicerad 10:00, 19 maj 2019

Ett gemensamt intresse är viktig för att hitta en kompis.

Alla behöver en riktig kompis.

Det håller Anton Adelöw och Ebrahim Khodayar, som har blivit kompisar genom den ideella organisationen Kompis Sverige, med om. Järfällabon Anton är 17 år, läser på gymnasiet, och Ebrahim är 19 år och bor i Rotebro, Sollentuna.

– Det gick ganska fort att börja prata, men det var lite nervöst precis i början, säger Anton, och Ebrahim tillägger:

– Det var mycket frågor i början.

I februari var det klart att den ideella organisationen Kompis Sverige startar ett samarbete med Sollentuna kommun. Organisationen arbetar med att skapa möten mellan nyanlända och etablerade svenskar, och har funnits i Sverige sedan 2013.

Organisationen förmedlar kontakt, och parar ihop personer utifrån intressen, ålder och kön. Efter en introduktionsperiod är tanken att relationen ska flyta på naturligt. Anton och Ebrahim berättar att de delar träning som intresse.

– Vi har klättrat några gånger, ätit middag och fikat. Vi skulle simma, men hittade inte tid den gången, säger Ebrahim Khodayar.

Vad är ett bra tips om det är svårt att hitta en kompis?

– Det är viktigt att båda gör en sak som de gillar. Om jag gillar att träna och är intresserad av kampsport, då går det mycket lättare att enkelt knyta kontakt med personer på en klubb som jag redan delar ett intresse med, säger Anton Adelöw.

Ebrahim Khodayar kom till Sverige för fyra år sedan.

Han läser el- och energiprogrammet i Sollentuna och jobbar extra i en snabbmatsrestaurang. På fritiden klättrar han och tränar, engagerar sig i en fritidsföreningen som gör olika saker, men berättar att det är svårt för en del nyanlända att hitta svenska vänner:

– Det är viktigt att lära känna svenskar, om regler, normer och sådana saker, säger han.

Känner du att personer som kommer hit får tillräckligt med hjälp?

– Jag tror det, men mycket beror på en själv. Att man vågar testa nya saker. Många är ofta blyga och vill vara ensamma, och det är inte bra, säger han.

Anton och Ebrahim sitter på ett fik på Odenplan.

Ebrahim tar en kopp te, och Anton en kopp kaffe. De har träffats ett 10-tal gånger sedan de matchades ihop i februari. De berättar att deras upplevelse av matchningen bara varit positiv, och uppmanar fler att testa.

– Kompisar är ett grundläggande behov vi har. De flesta skulle nog få ut något av det. Om inte det så har de testat på något nytt i alla fall, säger Anton.

Kompis Sverige

Sollentuna kommun har inlett ett samarbete med Kompis Sverige för att matcha 100 nyanlända Sollentunabor och etablerade svenskar. Syftet är att skapa fler kontaktvägar in i det svenska samhället, träna svenska språket och skapa en kompisrelation.

Projektet pågår under 2019 och nya ansökningar tas emot löpande.

Mer information och intresseanmälan görs på www.kompissverige.se.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Första skolveckan - en mjukstart

Nyheter I onsdags började skolan: "Det bästa är att träffa kompisarna" säger Isabella. Vad händer under första skolveckan? I onsdags började skolans hösttermin och på Norra Strandskolan, liksom på många skolor, är den första veckan en mjukstart med nya lärare och klasskompisar.torsdag 22/8 15:00

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Nyheter 100 ton sand ska lyftas bort från planen Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.torsdag 22/8 12:41

Tågtrafiken igång igen efter tidigare stopp

Nyheter Följdförseningar På torsdag förmiddag stoppades tågtrafiken mellan Stockholm Södra och Älvsjö efter en olyckshändelse.torsdag 22/8 10:57
Stockholm Direkt