Vem vet. Skyskrapa i Täby kanske blir verklighet någon gång. Foto: illustration: Wingårdhs/Mostphotos

Hur höga hus tål Täby - Så säger politikerna

Storstugans förenings planer på ett 105 våningshus har varit omdebatterat. Men hur ställer sig politikerna i kommunen till att bygga på höjden?

  • Publicerad 12:04, 15 feb 2018

Annica Gryhed (S), oppositionsråd:

– Vi kan väl inte se framför oss att det är skyskrapor som ska byggas i Täby. Men om vi ska ha en befolkningsökning och vill behålla gröna ytor måste vi bygga högre än vad vi gjort hittills. Vi har inte haft en närmre diskussion om hur många våningar det skulle innebära. Men som sagt, om vi vill bevara våra gröna ytor måste vi bygga på höjden.

Johan Algernon (M), kommunalråd:

– Vi tycker att man kan bygga höga hus, men då ska det vara på platser där det passar in och funkar. Man brukar säga att ett hus på 20 våningar är ett högt hus i Sverige, och som det ser ut nu är det bara planerat för ett sådant hus, det som byggs vid Täby park. Så allt som allt, Moderaterna är inte anhängare till jättehöga hus. Visionen för storstugan känns otroligt främmande för Täby. Moderaterna står inte bakom att bygga ett hus på 105 våningar.

Hans Ahlgren (L), kommunalråd:

– Vår grund är att det ska vara trivsamt och då är det inte aktuellt med skyskrapor i kommunen. Vi är öppna för att bebygga, men återigen, det ska vara trivsamt. Att bygga vid Storstugan är ju ett bra exempel. Att man bygger på parkeringsplatsen är vi öppna för, men inte en skyskrapa.

Camilla Brodin (KD), kommunalråd:

– Vi välkomnar en dialog om höga hus. Det är viktigt att medborgarna får vara med och säga sitt. Vi vill förtäta Täby, men det är viktigt att man sätter höga hus på ställen där de inte skuggar på fel sätt. Och att bygga en skyskrapa i skogen det gör vi inte utan då handlar det om att sätta höga hus bland kommunikation. Men absolut, om majoriteten är för att bygga högt så bygger vi högt.

Annica Nordgren (C), kommunalråd:

– Alltså vi har inte tagit ställning till hur höga hus vi vill bygga, men vi har sagt att på vissa ställen i Täby kan det passa med högre hus. Det är enormt mycket faktorer som ska räknas in när man pratar om höga hus. Det är trafik, skuggning, solljus med mera. Och skyskrapor, det tror jag inte passar in i Täby, men å andra sidan har vi inte tagit ställning till exakt hushöjd.

Rolf Öhberg (MP), gruppledare:

– Det är svårt att säga exakt hur många våningar som är rimligt i Täby. Det ska kännas naturligt för folk som bor i omgivningen. Och en sak som är oerhört viktig är att allmänheten får vara med i beslutet. Det ska inte vara politiker och experter som sitter ensamma och bestämmer. Vi ställer oss nog generellt tveksamma till skyskrapor i Täby då skyskrapor förknippas med en stadskärna, men om det mot förmodan skulle byggas skyskrapor så borde dessa ligga nära motorvägar.

Thore Wiberg (SD), ledamot:

– Vi är generellt sett emot höghusbyggande. Vi vill behålla karaktären som Täby har i nuläget och vill därför inte bygga högt i första hand. Jag tycker inte att Täby ska se ut som Amerika med alla dessa skyskrapor. Det är okej att bygga fyra till fem våningar, men 50 våningar passar inte in tycker jag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm