Vägvisare. Peter Laséen är en av parkeringsvakterna i Mörby centrum. Foto: Maria Svensson

Hur illa är det i Mörbys p-hus?

Vill du klaga på något och få medhåll av dina medmänniskor? Ett säkert kort är parkeringen i Mörby centrum. Vi tog bilen och kameran med oss för att testa – hur illa är det egentligen?

  • Publicerad 17:08, 1 mar 2019

Alla bilar styr mot ingången till centrum på plan 2. Varenda p-plats är full, trots att det är torsdag eftermiddag, och vi får köra två varv innan en bil äntligen backar ut. ”Plötsligt händer det”-känsla på den – nästan som att vinna på en trisslott. När bilen väl är inkrånglad i den smala parkeringsfickan kliver vi ut och möter parkeringsvärden Peter Laséen.

– Alla vill stå just här, helst vill de parkera innanför dörren, säger han och sveper med armen över de fulla platserna närmast ingången till centrum.

När Peter Laséen själv tar bilen från hemmet i Enebyberg till Mörby centrum har han ett knep.

– På plan ett finns det alltid plats, och längst inne finns fläktar som gör att det är sju grader varmt. Perfekt om man har en snöig bil, säger han.

Hur är då livet som parkeringsvärd i ett garage som detta?

– Många tycker att det är trångt och det är inte alltid så tydligt var parkeringsrutorna börjar och slutar. Men man måste också säga att folk inte läser skyltar. Just nu är det parkeringsskiva som gäller och det står på flera stora skyltar, men ändå är det en vanlig fråga.

Undertecknad har inte ens sett skylten som berättar om p-skivan utan trott att kamerasystemet gäller, så vi får nog ge parkeringsvärden rätt.

Annars är folk trevliga, tycker Peter Laséen – utom de som vräker ur sig saker som inte har med parkeringen att göra.

– Det gäller att alltid vara trevlig, det är en servicegrej, säger parkeringsvakten som innan extrajobbet i Mörby centrum – som drygar ut pensionen – jobbat som tandläkare.

"It´s a mess". Stefan Reuthen skräder inte orden om parkeringssituationen. Foto: Maria Svensson

Peter Laséen har många roliga historier om jobbet i Mörby.

– Jag har fått hjälpa till att hitta bilar, folk vet inte var de parkerar. En gång kunde en kvinna inte få igång sin bil och skulle just ringa bärgare, men jag fick igång bilen. Och en stressad mammas barn fick jag hjälpa till att byta blöjor på.

Dags att låta p-värden sköta sitt jobb, och prata med en bilist i samma sits som oss. Stefan Reuthen är villig att svara om det går bra på engelska.

– It's a mess, säger han rakt ut om situationen i garaget.

Vi frågar varför, och han säger att det räcker med att åka till Täby centrum eller något annat garage.

– Då behövs ingen mer förklaring, säger Stefan Reuthen.

Han har slutat åka till Mörby om han inte måste göra vissa ärenden.

– Annars blir det Enebyängen eller Täby där det finns mer plats för bilen.

Skyltfel? Vägen upp i det nya p-huset är skyltad som utfart. Foto: Maria Svensson

Förvirrande. Just nu är det p-skiva som gäller, men i mars ska kamerorna rulla. Foto: Maria Svensson

Men är det verkligen så illa? Vi sätter oss i bilen och kör ut från den där trisslottsvinst-parkeringen och styr uppåt i det nya garaget som nås från samma infart, men ligger på andra sidan E18.

Det nya garaget blev nyligen klart. Och här är situationen en helt annan. P-plats efter p-plats står tom, de är tydligt uppmärkta och här finns rader av laddplatser för elbilar. Plan efter plan ser likadant ut, ända upp till parkeringen utomhus högst upp i huset.

Guldiga entréer leder in till väl upplysta hissar, som tar oss till plan 2, där det föregående p-dramat utspelat sig. Där blir det dock till att gå i körbanan, mellan bilarna. Det här är just nu enda ingången till centrum. Men det ska bli ändring på det. När centrum är färdigombyggt blir det en gångbro mellan det nya garaget och plan fyra.

För närvarande är det p-skiva som gäller. Men en återkommande kommentar i debatten om parkeringen i Mörby är också tvåtimmarsregeln, som kommer börja gälla från mars när man satt upp kameror. Många anser att de två timmarna, som ska börja gälla från och med att man kör in i garaget, inte räcker – särskilt inte om man måste köra runt för att hitta parkeringsplats.

Men någon ändring av tvåtimmarsregeln blir det inte. Det nya systemet kommer fortfarande innebära gratis parkering i två timmar.

– Däremot är planen att vi ska se över möjligheten till att kunna erbjuda butikerna att köpa fler timmar till sina kunder, det är något vi tittar på, sade centrumchefen Håkan Larsson till Danderyds Nyheter i november.

Anledningen till att man bara får stå två timmar per dygn är för att ruljansen ska förbättras och att garaget inte ska fungera som en infartsparkering.

Det uppdaterade kamerasystemet ska börja fungera i mars om allt går som det ska.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt