En ständig snackis i Söderort: Eurocopter 135. Foto: LARS HEDELIN

Hur ofta flyger polisen över Bagis?

Om du hör något i luften som surrar, så är det bara snuten som snurrar. Polishelikoptrar över Söderort engagerar och boende i Bagis reagerar: varför flyger de här stup i kvarten mitt i natten? Men är Bagarmossen verkligen särskilt utsatt? Vi ringde helikopterchefen och frågade.

  • Publicerad 16:46, 18 dec 2015

"När vi har något statsbesök som ska hälsa på kungen kan det komma några klagosamtal från Östermalm."

Hittills i år har det blivit 931 flygtimmar och 945 uppdrag för polisflyget – i hela Stockholms län. Mer exakt statistik än så finns inte för de flygande konstaplarna. Vilka stadsdelar som det snurras mest över bokförs inte. Så den ständiga frågan bland boende i Bagis – "varför är det alltid polishelikoptrar här?!" – går inte att svara på.

– Att gå ner på kvartersnivå, då skulle vi inte få göra annat än att syssla med pappersjobb. Under samma flygtur kan vi ju dessutom utföra flera uppdrag i helt olika stadsdelar. Till och med andra städer. Så hur mycket exakt vi flugit över Bagis går inte att ta reda på tyvärr, säger Göran Ranström, baseringschef på polisflyget.

Håller på att byta modell

Polisen har fem flygbaser i landet, sju helikoptrar totalt. Stockholms två flygfän är baserade på Arlanda.

– Sedan mars har vi dessutom bara haft en helikopter på grund av att vi är mitt emellan att byta modeller.Så vi har faktiskt flugit lite mindre än vanligt. Den gamla modellen Eurocopter 135 är på väg att fasas ut till förmån för Bell 429. I början av nästa år kommer vi att ha två stycken helikoptrar igen, berättar Göran Ranström.

Att de boende i Bagarmossen som att ni är väldigt mycket i deras krokar, stämmer det?

– Tja, om de upplever att det är så, så stämmer det väl. Men det är inget område som vi flyger speciellt mycket över. Jag har haft det här jobbet i 15 år och min känsla är inte att vi varit särskilt mycket just där i år.

Det är inte så att ni passerar över Söderort vid start och landning?

– Nej, inte alls. Vi är på Arlanda så kanske de som bor i Brottby och Vada märker av när vi drar in och ut.

Ringer folk och klagar på er ofta?

– Nej, inte alls. När vi har något statsbesök som ska hälsa på kungen kan det komma några klagosamtal från Östermalm. Men vi jobbar dygnet runt och jag har full förståelse att människor blir störda när vi går ner lågt klockan fyra på morgonen för att spana efter en våldtäktsman.

Enligt Göran Ranström deltog Stockholms polishelikoptrar 2015 i 55 gripanden och att 69 försvunna människor hittades,

– I Stockholm är det lite mer brottsbekämpning än i resten av landet, men annars är det mest försvunna personer som vi letar efter.

Man död efter misshandel

Nyheter Hittades vid Västberga gårdsväg En man hittades svårt skadad vid Västberga gårdsväg under lördagen. Mannen fördes till sjukhus, men avled senare samma dag. En person är gripen.måndag 22/7 10:52

En dömd för styckmord i Högdalen

Nyheter Kropp hittades vid Flaten – 18 års fängelse Under torsdagsförmiddagen dömdes en man till 18 års fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Högdalen i slutet på förra året.torsdag 18/7 12:05