Ett av många byggprojekt i norrort: Hägerneholm i Täby - och E18. Foto: Hege Hellström/ Sophie Bordenave Lindborg

HUR SKA DET HÄR GÅ IHOP?

Det byggs för fullt i Nordost-kommunerna samtidigt som bilköerna är mycket långa vissa tider. Hur ska trafikfrågan lösas när allt fler flyttar in?

  • Publicerad 14:57, 3 nov 2017

Det är ingen hemlighet för någon; det byggs för fullt i kommunerna norr om stan och befolkningsantalet kommer öka markant. Samtidigt vittnar allt fler bilister om långa köer och framkomlighetssvårigheter i trafiken redan i dag.

– Jag tycker att trafiken är bedrövlig, det blir bara värre och värre. Jag har pendlat så här i 20 år och det bli bara mer och mer trafik. Det är jättetrångt på morgonen när man ska iväg, säger Lena Legnevall, som pendlar med bilen till och från jobbet.

>>> LÄS ÄVEN: Så säger bilisterna om trafiken idag <<<

"Billigare och mer effektivt"

Men när kommunerna i sammanslutningen Stockholm nordost lämnat in ett gemensamt yttrande om trafiken läggs det störst vikt vid kollektivtrafiken. En ökad satsning på utbyggnad av kollektivtrafik och regionala cykelstråk ska få fler att lämna bilen hemma, och därmed lösa upp en del av köerna.

– Vi är i fasen där vi nästintill fördubblar kapaciteten på Roslagsbanan. Om man ställer bilen och åker tåg i stället blir det både billigare och mer effektivt, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.  

Förutom satsningen på Roslagsbanan till stan vill man dessutom bygga ut den till Arlanda och förbättra bussförbindelserna i regionen.

"Räcker inte"

Kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, Parisa Liljestrand (M), tycker att Norrort har blivit förbisedd av stat och landsting i många år när det gäller kollektivtrafiken.

– Vi är oerhört glada över att man satsar på Roslagsbanan, men det räcker inte. Vi behöver en högre turtäthet, vi behöver få banan utbyggd till Arlanda. Det är många delar i kollektivtrafiken som behöver komma till för att det ska bli hållbart. Inte enbart utifrån ett miljötänk utan också för att jag och alla andra invånare i Vallentuna ska få ihop vårt livspussel, säger hon.

>>> LÄS ÄVEN: Så säger politikerna om vad som måste göras <<<

"Skulle aldrig åka kollektivt"

Men det är inte alla som kan tänka sig att åka kollektivt. Lena Legnevall använder bilen varje dag för att ta sig till arbetet. Ofta arbetar hon både på Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset - en kort pendling med bil men uppemot en timme med buss.

– Jag tar alltid bilen. Först och främst för att jag är rörelsehindrad men också för att jag rör mig mellan Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Jag skulle aldrig åka kollektivt när det tar tio minuter med bilen och en timme med buss.

Men kommunerna gör också en del satsningar som ska underlätta för bilisterna. Vallentuna kommun satsar exempelvis på ett avtal med Trafikverket för att förbättra väg 268 mot Upplands Väsby.

Smidigare lösningar

I Täby vill man bland annat få bort trafiken från Marknadsvägen genom att försöka hitta flera vägar ut från Täby.

– Vi tittar också på smidiga lösningar på Bergtorpsvägen och Norrortsleden. Det är väldigt många projekt som pågår. Bilen är viktig, och det ska vi också underlätta för. Men idén om hur man utvecklar kommunen är att det ska finnas goda möjligheter att åka kollektivtrafik, säger Leif Gripestam.

Debatt

För Täbyborna sker en intressant sammankomst i veckan. På tisdag 7 november mellan klockan 19-21 håller Täby Villaägare i en debatt i huvudbibliotekets hörsal, Täby C. (Ingång endast från Biblioteksgången 13)

Där kommer kommunalpolitiker från olika partier att berättar om sina planer och visioner för kommunen till 2026. Ämnen så som byggnation, trafik, kommunikation, förskolor, skolor och polis diskuteras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm