Familjens hus i Högdalen. Foto: Jannie Flodman

Hus för barnfamiljer öppnat i Söderort

Nu har Familjens Hus öppnat i Högdalen, med bland annat Öppna förskolan, föräldrarådgivning och BVC under samma tak.

  • Publicerad 16:01, 24 jan 2018

Nu finns ett hus där yngre barn och deras familjer kan få stöd och hjälp i vardagen. Förutom Öppna förskolan kan man träffa och boka tid hos så kallade föräldrarådgivare från socialtjänsten, som jobbar förebyggande, och barnmorskor på barnavårdscentralen och mödravårdscentralen, allt samlat i ett hus. Huset kommer också ha ett mindre, obemannat bibliotek med barnlitteratur.

Tidiga insatser

– Eftersom Familjens Hus når ut till alla föräldrar blir det möjligt att snabbt upptäcka och samarbeta kring de barn som har behov av stöd. Vi kan hjälpa till att jämna ut skillnader i uppväxtvillkor genom att nå föräldrar och barn tidigt, säger Jenny Bertvall, enhetschef på Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Högdalen och Rågsved har höga ohälsotal för kvinnor, högre andel hushåll med barn i relativ fattigdom och högre andel hushåll som känner sig otrygga i sitt bostadsområde jämfört med andra områden, enligt staden, därför väljer man att öppna ett Familjens Hus just där.

Även fältare på plats

Även stadsdelens fältassistenter kommer att ha ett rum i det nya huset, där de kan träffa föräldrar och ungdomar. Fältarna jobbar uppsökande och förebyggande med ungdomar i åldern 10-17 år. Familjer med äldre barn kan också boka tid hos föräldrarådgivarna.

Det finns liknande Familjens Hus på ett fåtal platser i landet, bland annat i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, enligt Jenny Bertvall.  

Den 22 februari på eftermiddagen invigs de nya lokalerna med ett öppet hus. Huset ligger i Högdalens centrum, adressen är Rangstaplan 15.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Familjens Hus

Öppna förskolan: Öppet mån, tis och ons 9-12 och 13-15.30, tor och fre 9 -12. Tel 08-508 202 77

BVC, MVC och föräldrarådgivning: Ring 08-508 209 00 fr om 22 januari så ringer de upp.

Fältassistenter: Ring 076-121 46 00 eller mejl faltgruppen-eav@stockholm.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vill förbjuda cyklister längs Årstaviken

Nyheter Södermalmsbo bakom nytt förslag Cyklisternas förutsättningar att cykla på Söder har förbättrats så pass mycket att flanörer och joggare nu borde slippas utsättas för dem på promenadstråket längs Årstaviken, skriver en Södermalmsbo...måndag 21/5 17:10

Uppåt för krisande kommunal skola i Söderort

Nyheter Positiva besked inför hösten Det verkar våras för Kärrtorps gymnasium, trots allt. Efter andra antagningen har antalet elever ökat. Men än är det osäkert hur många klasser det blir i höst.måndag 21/5 17:03