Blir ruin. Det har inte blivit något kafé vid badet ännu. Foto: Adam Elinder

Hus från 1800-talet förfaller på Kungsholmen

Det ska bli ett kafé. Men den gamla träkåken vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen har stått tom i tre år. Och det lär det få göra ett tag till. Staden saknar pengar för renovering.

  • Publicerad 10:08, 13 maj 2019

Annexet hörde från början till Krügerska villan, en malmgård byggd på Smedsudden på 1800-talet. Gården brann ner 1997 och sedan dess står Annexet ensamt kvar.

I många år var det klubbhus åt en kajakförening, men de åkte ut för mer än tre år sedan då staden ville renovera upp det gamla trähuset och fylla det med en publik verksamhet. Bland annat ett kafé. Då sa man att renoveringen skulle vara klar redan till sommaren 2016. Så blev det inte.

Nytt hopp för 1800-talshus på Kungsholmen

Än har inget hänt, läget är helt oförändrat. Under tiden förfaller huset – tidens tand och klottrare gör sitt.

På Fastighetskontoret hälsar man att renoveringen fortfarande ligger i projekteringsfasten. Men både avsatta pengar och möjliga framtida hyresgäster saknas helt. En prognos på när det här kan ändras, finns inte heller.

"Dålig reklam med förfallande hus"

I den politiska nämnden i Kungsholmens stadsdelsområde är man engagerad i det över 100-åriga huset, samtidigt som man är maktlös då ansvaret och ekonomin ligger i stadshuset.

– Det är positivt att det finns konkreta planer på upprustning och framtida kaféverksamhet. Men vi har ingen möjlighet att ta över. Ett hus som står och förfaller är en usel investering och väldigt dålig reklam för staden.Så vi kommer fortsätta att ligga på då vi förväntar vi oss att huset rustas upp och kommer till användning, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.
 

Kajak-huset vid Smedsuddsbadet kan bli sportcenter året runt

2016. Foto: Per Brandt