Här är huset där fastighetsägaren efter många om och men har fått ja till bygga till en våning. Foto: Per Brandt

Hus i Kristineberg får helt ny våning på taket

Det blir en tillbyggnad på funkishuset i Kristineberg – men bara en våning. Stadsbyggnadskontoret säger efter en rejäl omarbetning ja till fastighetsägarens förslag.

  • Publicerad 13:48, 7 mar 2017

Efter många turer och inte mindre än fem bygglovsansökningar så står det nu klart att det Björn Hedvall-ritade huset på Levertinsgatan får en tillbyggnad. Men det har krävts en kompromiss. Påbyggnaden blir betydligt mindre än vad som tidigare föreslagits.

LÄS ÄVEN: Ännu ett nej för Krillans nya taklyor: "Tillför inget intressant"

Den tidigare senaste bygglovsansökan sågades av stadsbyggnadskontoret och skickades sedan på ny remiss av politikerna i stadsbyggnadsnämnden i december 2016. Efter ännu en omarbetning så ser det nu ljust ut för byggherren G&B Properties efter att stadsbyggnadskontorets utlåtande är positivt..

– Det nya förslaget är väldigt bearbetat. Till skillnad från innan så blir det bara en våning istället för två. Samt att man bibehåller samma takstruktur. Sammantaget gör det att vi föreslår en tillstyrkan, säger Eva Båvendal, ärendets handläggare på stadsbyggnadskontoret..

LÄS ÄVEN: Hus på Levertinsgatan får två våningar till

Även Skönhetsrådet har kommit med ett utlåtande om de nya ritningarna och ställer sig även de för första gången positiva till förslaget om än med viss reservation.

"Rådet beslöt att tillstyrka bifall till ansökan med erinran om att ett minimerade av takinstallationer i relation till dagens situation är en förutsättning för tillstyrkan", skriver Skönhetsrådet i sitt remissvar.

Fler men mindre lägenheter

I det nya förslaget blir det 17 mindre lägenheter istället för tidigare 14 större i tillbyggnaden. Per Burewall, delägare i G&B Properties är nöjd med att ärendet äntligen ser ut att komma i mål efter drygt fyra år.

– Det känns mycket bra, det är ett vackert och varsamt tillägg. Vi har anpassat det efter stadsbyggnadsnämndens, Skönhetsrådets och grannarnas tidigare synpunkter och det ligger nu helt inom detaljplanens regler. Idén är från början ett medlemsförslag inom bostadsrättsföreningen som äger fastigheten och det skulle vara väldigt roligt om Stadsbyggnadsnämnden nu godkänner förslaget, säger Per Burewall.

Den 23 mars ska ärendet behandlas på stadsbyggnadsnämndens sammanträde.

Här är en illustration av den nya påbyggnaden som stadsbyggnadskontoret godkänt. Foto: Rexplus arkitektbyrå

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.