NYTT. Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhetsansvarig på Husby gård, och Shakir Attiyah, konstpedagog, berättar om de nya verksamheter som snart är igång på gården. Foto: Anna Wettergård

Husby gård tar sin verksamhet ut på stan

Husby konst och hantverksförening är på väg att börja ett nytt partnerskap med stadsdelen, vilket innebär pengar till två verksamheter. I den ena kommer ungdomar till gården - och i det andra kommer gården till ungdomarna istället.

  • Publicerad 15:08, 12 apr 2019

Idéburet offentligt partnerskap, eller IOP. Så kallas den sorts samarbete som Husby konst och hantverksförening snart hoppas dra igång med stadsdelen. Om de får ja på ansökan innebär det att stadsdelen kommer att vara med och finansiera två av föreningens aktiviteter.

– Jag hade ingen aning om att det fanns något som hette IOP, som man kunde söka. Jag fick höra det av andra aktörer; jag tror att det var av Fryshuset. Det berättar Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhetsansvarig på Husby gård.

När hon och föreningen fick reda på att pengarna fanns sökte de direkt; men de hann inte med höstens omgång. Nu har de dock fått en extra chans, och beslutet om pengarna kommer att fattas på stadsdelsnämndens nästa möte.

– Vi hade ursprungligen sökt pengar för sju olika punkter men nu verkar det som att vi kommer att få pengar beviljade för två av dem, fortsätter hon.

Den ena punkten är en fördjupning av en verksamhet som de redan driver: det som kallas art camp. Det är en lovverksamhet för barn, som får komma ut till gården och prova på olika tekniker för att skapa konst.

– Det handlar om att få lustfyllda upplevelser av att skapa. Utan betyg, utan bedömning. Det berikar; de kan hitta nya vänner, hamna i ett sammanhang och känna en vikänsla i sin stadsdel. Med de extra pengarna från stadsdelen kan vi bredda verksamheten, skapa fler stationer med konsttekniker och bredda utbudet.

Konsten kommer ut på stan

Den andra punkten är ny för området, och den kallas för konstakuten. Den går ut på att konstverksamheten från föreningen istället kommer ut i stadsdelen. Till ungdomsgårdar, verksamheter för äldre, ut på "sommar på torget".

– Vi har märkt att det finns behov av popupverksamhet. Därför kom vi med den här idén.

Tillsammans med Husby gårdsteamet kommer föreningen därför att bygga en liten kärra, som kan dras för hand eller kanske efter en cykel. Den kan packas full med konsttillbehör, och tas med ut dit där intresse finns.

I dagsläget handlar det om att låta deltagare pröva på tekniker som som måleri, ullarbete, broderi, stenmålning, lera och tryck. Men förhoppningen är att verksamheten ska kunna växa i framtiden. Inkludera nya tekniker, som 3D-printing. Kanske kan de skaffa en bil att åka runt i.

– Det beror helt på gensvaret. Jag skulle tro att det här blir populärt.

Piglet Wikström hoppas också på att kunna fördjupa samarbetet med stadsdelen. Få pengar för att täcka en större del av budgeten, och för att kunna genomföra alla programpunkter som de föreslagit.

– Vi hade önskat att vi hade fått reda på det här tidigare. Och att det hade funnits mer information om hur staden väljer vilka de tecknar avtal med. Men nu är vi igång. Det här är en ny möjlighet för oss, och det är jättebra att det här finns, avslutar hon.

NYTT. "Vi har märkt att det finns behov av popupverksamhet. Därför kom vi med den här idén". Kerstin ”Piglet” Wikström, berättar om föreningens nya popupverksamhet. Foto: Anna Wettergård