Husby träff har blivit Folkets Husby

Halv sex på fredagskvällen rullade lastbilen från Ikea in i Husby centrum. Lådor med möbler bars in i Husby träff. Där inne väntade representanter för lokala föreningar, som skulle hjälpa till att montera möblerna. De renoverade lokalerna ska få ny inredning. Gamla Husby träff har förvandlats till Folkets Husby.

  • Publicerad 09:29, 24 feb 2017

"Vi hoppas verkligen att alla i hela Husby ska uppskatta det här."

Föreningen Folkets Husby har arbetat sedan hösten 2015 med att mobilisera lokala, ideella föreningar. De har sökt pengar och utvecklat samarbete med såväl civilsamhället som näringslivet, med offentligheten och den akademiska världen. Möteslokalerna i Husby centrum har vuxit, flera nya rum har tillkommit. I den nya delen av lokalerna kommer Inkubator, ett tiotal lokala ungdomsföreningar, att flytta in. Inkubator är en del av Folkets Husbys verksamhet.

– Många ungdomsföreningar saknar medel att göra det de vill, säger Daniel Perez, som är verksamhetsledare för Folkets Husby. Här ska de få tillgång till det de behöver för att kunna bedriva sin verksamhet.

Inkubators verksamhet riktar sig till ungdomar mellan 18 och 25 år. Skrivborden, stolarna, bokhyllorna och alla skrivbordslampor kommer från Ikea. Ett företag som har ingått partnerskap med Rädda Barnen, där Folkets Husby ingår och utgör själva plattformen för samarbetet.

– Ikea och Rädda Barnen har samarbetat i många år och vi är en av deras huvudsponsorer, säger Andreas Hovare, som har titeln hållbarhetskoordinator på Ikea i Barkarby. Vi har haft mängder av gemensamma projekt.

För flera år sedan inledde Ikea ett samarbete med Rädda Barnens verksamhet På lika villkor, där företag från olika branscher bidrar med både pengar och kunskap för att ”understödja engagemang och samhällsförändring.” Ikea ger idag varje varuhus möjlighet att engagera sig lokalt i projektet. På så sätt blev Ikea Barkarby involverade i upprustningen av lokalerna i Husby.

– Där fanns ett behov av att göra om hela inredningen och en av våra heminredningskonsulenter har arbetat tillsammans med Folkets Husby och Rädda Barnen med det. Vi hoppas verkligen att alla i hela Husby ska uppskatta det här, säger Andreas Hovare.

De lokala ungdomsföreningarna kommer att samsas i en del av huset. Där kommer finnas nödvändig kontorsutrustning och möjlighet att låna bärbara datorer. Ett annat rum kommer att bli en media-studio, där film, musik och pod-program kan produceras. Arbetet med studion sker i samarbete med ABF.

Flera av föreningarna i Inkubator var med på fredagskvällen och monterade möbler. De hade även hjälp av lokala PRO. Folkets Husby är till för alla.

Folkets Husby

De offentliga samlingslokalerna i Husby har rustats upp, nya rum har tillkommit och idag finns sammanlagt 750 kvadratmeter att mötas i. Ett stort kök har tillkommit och där planeras cateringverksamhet. Den stora mötessalen, där även stadsdelsnämnden med jämna mellanrum har sina möten, kommer att finnas kvar för möten, bröllop och stora fester. De två andra mindre möteslokalerna kommer också att finnas kvar som tidigare.

Föreningen Folkets Husby, som är en del av Folkets Hus och Parker, är medborgardrivet och har ansvaret för verksamheten i lokalerna. Föreningen har idag ett 50-tal medlemsföreningar och privatpersoner som är lokalt verksamma.

Läs mer på www.folketshusby.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.