Gänget som ska ta 127-festivalen till Vårby: Eric Torestad, Cecilia Hansson, Alexander Drikha, David Mado och Martin Zamora. Foto: Claudio Britos/Henrik Lindstedt

Hyllad festival kommer till Vårby i sommar

I sommar får den hyllade 127-festivalen ytterligare ett stopp på röda linjen: Vårby gård. Huddinge kommun lånar konceptet från Skärholmen och ordnar en vecka med gratis konserter, dans och idrott.

  • Publicerad 11:56, 19 feb 2019

Ansiktsmålning, konserter, pyssel, fotboll, brottning, basket och skateboard. Under en hel månad varje sommar förvandlas Skärholmen till en enda stor folkfest med gratis evenemang, med stort fokus på konst, musik och sport.

Vi pratar om 127-festivalen.

Hittills har festen tagit slut när tunnelbanan har passerat gränsen till Huddinge och rullat in mot Vårby gård. Men i sommar ska även Vårby få del av den uppskattade festivalen.

– Det blir som en station till på 127-festivalen, fast här blir det Mitt 143-festivalen, säger Alexander Drikha, fältsekreterare i Vårby och en av dem som drivit på för att ta festivalen dit.

Festivalen är fristående från 127-festivalen och arrangeras och finansieras av Huddinge kommun och ska gå av stapeln måndag–fredag vecka 26. Mitt 143-festivalen kommer ha ett nära samarbete med sin granne i Skärholmen, bland annat genom projektledaren David Mado som tidigare har jobbat med 127-festivalen.

Bildspecial: Fullt ös efter fullt ösregn när 127-festivalen intar Bredäng

Avslutas med slutkonsert

Hittills är festivalens innehåll långt ifrån spikat, men en sak kan de lova: Den ska avslutas med en konsert på fredagen.

– Vi har haft kontakt med lite artister, men vilka det är kan vi inte avslöja, säger konsertansvariga Eric Torestad, kultursekreterare på Huddinge kommun, lite kryptiskt.

Lokala föreningar och idrottsföreningar ska bjudas in att medverka och anordna aktiviteter för besökarna, så en del dans och idrottsaktiviteter kommer också vara att vänta.

Festivalen kommer att anordnas runt Vårby gårds centrum och troligtvis kommer platser som idrottsplatsen och dansbanan att användas. Men var scenen kommer stå är ännu oklart.

Sommarjobba med festivalen

25 ungdomar ska få sommarjobb av kommunen för att vara med och arrangera festivalen. Tanken är att det här också ska bli en plattform för de unga att knyta kontakter och bygga upp ett nätverk. Det är ett koncept som har fungerat bra i Skärholmen.

– Vi har fört statistik över de unga som har jobbat med 127-festivalen och de har fått bättre betyg och blivit mer skötsamma på fritiden, säger David Mado.

Även förra året hade Vårby en sommarfestival men det har inte med det här projektet att göra.