Hanna Gustavssons seriedebut "Nattbarn" blir film i sommar. Foto: Hanna Gustavsson/Sacharias Källdén

Hyllad Stockholmsserie om porrsurfande 14-åring blir film

I Hanna Gustavssons serieböcker är Stockholm kuliss. Nu blir den hyllade debutboken ”Nattbarn” film och vi tog ett snack med konstnären om miljöerna, tonårslängtan och såklart den 14-åriga och bittra, porrsurfande hårdrocksälskande karaktären Iggy.

  • Publicerad 19:00, 1 jun 2017

I sommar lever Urhund-vinnande serieromanen "Nattbarn" vidare på din dataskärm. Den 40 minuter långa novellfilmen av regissören Sanna Lenken har premiär på SVT i augusti och konstnären till förlagan är supernöjd.

– Det är bara helt igenom jätteroligt! Regissören Sanna Lenken har haft sån bra fingertoppskänsla och alla i teamet har skapat en väldigt bra värld. Jag har sett filmen nu och jag är bara jättenöjd och superimponerad över skådespelarnas insatser. En total egoboost, säger Hanna Gustavsson.

Vad handlar Nattbarn om?

– Det handlar om Iggy som är 14 år och går i åttan. Hon har en bästis men är i övrigt ganska ensam. Hon lever mycket av sitt liv på internet på olika forum och är intresserad av hårdrock. Hon bondar med skolfotografen den dagen som det är skolfoto för han visar sig spela i ett hårdrocksband, och så inleder de en slags hemlig relation på internet som är lite flytande mellan en vänskap, förälskelse eller beundran. Och sen så bestämmer de sig för att ses så hon åker hem till honom och så handlar det om hur det går, säger hon.

Revolutionen börjar med serier

Hanna Gustavsson började rita serier som 24-årig Konstfack-student. Då satt hon ofta på caféer och tecknade av folk som passerade. Hon började fantisera om deras liv och så föddes också karaktären Iggy, huvudpersonen i filmen.

Vem är Iggy?

– Hon är en väldigt inbunden fjortonåring som har ett rikt inre liv men anstränger sig inte i onödan för social interaktion om man säger så. Serien handlar väldigt mycket om hennes grubblerier kring både hennes sexualitet och kanske också könsidentitet. I Nattbarn porrsurfar hon och försöker ta reda på vad hon gillar egentligen. Det kändes väldigt vågat och kul att rita hennes porrsurfning, för att tjejers sexualitet konstigt nog fortfarande är tabu. Där inget som jag har sett innan och det kändes kul att testa att rita det, säger Hanna Gustavsson.

Ett utdrag ur Nattbarn. Foto: Hanna Gustavsson

En bild ur filmen "Nattbarn" på Iggy som spelas av Mimmi Cyon. Foto: Tangy

På baksidan av ”Nattbarn” och ”Iggy 4-ever” kan man läsa: ”Iggy går i åttan och hatar sitt liv i största allmänhet.” och ”Ingrid är 14 år och vill helst vara ifred med sin dator”. Du beskriver en ”mördande tråkig tillvaro”, är det så många känner tror du?

– Det är ju från tonåringens perspektiv, på ett kanske överdrivet sätt. En otålighet efter att nått ska hända. Och längtan. Kanske längta efter nått som man inte riktigt vet hur man ska förverkliga, för att det är så mycket som pågår inombords. Alla tonåringar kanske inte lider av en mördande tråkig tillvaro men det är i alla fall nått som jag tror många kan relatera till. Att vara frustrerad över långtråkighet och att kanske inte kunna eller få göra det man vill, för man måste anpassa sig efter föräldrar eller ålder eller brist på pengar eller annat, säger hon.

I serieböckerna finns många typiska Stockholmsplatser, bland annat Högdalen och Hornstull. Hur väljer du dina platser? Hur viktiga är de för berättelsen?

– För mig har plats och miljö blivit jätteviktiga för berättelsen. Där kan du ju berätta parallella historier. Miljön säger ju nått om en person, vad den har för klasstillhörighet eller intressen eller vart den söker sig. Högdalen är mitt hem så det föll sig naturligt att även Iggy skulle bo här. Jag tycker om arkitekturen och blandningen på folk och det finns en stämning som jag känner mig trygg med. Det är mycket gångtunnlar och industriområden där Iggy rotar i containrar och sånt. Min favoritplats är Högdalstopparna. Där kan man va ifred i den prunkande grönskan och se ut över hela Söderort. Man kan kolla på solnedgången och jättebjörnlokor som är en giftig blomma som kan bli typ tre meter hög. Jag hänger där uppe så ofta jag kan, säger hon.

Målet: hårdrock fri från snubbighet

Seriekonstnären Hanna Gustavsson i Högdalen där hon bor. Foto: Sacharias Källdén

I ”Nattbarn” var det inte lika genomtänkt.

– Då bodde jag i Hornstull och ritade av miljöer som jag rörde mig i dagligen för att det var enklast. Man ser att hon går runt i kvarteret Plankan, sen går hon på Hornsbruksgatan till tunnelbanan. Jag tyckte det var roligt att rita in Högalidshallen i boken för att jag handlade jämt på extrapriser där under min studentperiod. Det kändes som att det var en särskild stämning där inne som vi som handlade där förstod sinsemellan. RIP Högalidshallen! Eller ”spyflugan” som många kallade det, haha.

Hur skiljer sig filmen från serieboken?

– Har du läst boken så kommer du känna igen det mesta i filmen. Men samtidigt så är det ju ett eget verk med en extra dimension. När den visas på SVT så kommer den ju vara tillgänglig för ännu fler personer än vad som söker sig till ett bibliotek för att låna min bok. Så det är nog kanske lättare att titta på en film än att läsa en serie. På så sätt är det ju jättekul att det kommer nå ut till fler och kanske till en yngre publik, säger hon.

Har du något tips till folk som vill börja teckna?

– Det är alltid roligare att teckna tillsammans. Lita på dina berättelser, alla har något som är intressant för någon. Sen är det många som kanske tror att det måste se ut på ett visst sätt, men det finns egentligen inga regler!

SE BILDERNA: Nordens största graffitifest har börjat

Tillbaka. Här på Hornsbruksgatan ritades omslaget till den hyllade seien "Nattbarn". Foto: Sacharias Källdén

Det här är Hanna

Ålder: 31 år.

Bor: Högdalen.

Aktuell: Hennes seriedebutbok ”Nattbarn” (2013) som nu blivit novellfilm av regissören Sanna Lenken, som har premiär på SVT den 9 augusti i sommar.

"Nattbarn" fick 2014 priset Urhund och 2016 blev "Iggy 4-ever" nominerad till Augustpriset i kategorin barn/ungdomsbok.

Läs mer om novellfilmen "Nattbarn" här!

Läs mer om Hanna här!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.