Populär. Niklas Byström på Byleskolan hyllas.

Hyllade 20-åringen på Byleskolan – "Har blivit mer vuxen här"

Täbybon Niklas Byström rankas högt av sina medarbetare på Byleskolan. Här berättar han om hur hans arbete fått honom att bli mer vuxen.

  • Publicerad 16:59, 18 dec 2017

"Han är den som inte bara inspirerar barnen utan också får de att tycka det är kul att gå till skolan", skriver en. "Han sprider även mycket glädje bland oss kollegor", skriver en annan. En tredje skriver "Ge oss Niklas på förstasidan, annat vore skandal!". Det är kommentarer som vi fått på Facebook efter att vi efterfrågat vardagens profiler i Täby.

20-åriga Niklas Byström har arbetat på Byleskolan sedan han själv tog studenten för ett och ett halvt år sedan. På förmiddagarna arbetar han som elevassistent och på eftermiddagarna är det fritids som gäller.

– När jag började så visste jag inte vad gav mig in på. Först tänkte jag att "nej, jag kan ju verkligen inte jobba med barn", men nu idag så är jag ju väldigt glad över tiden här, säger han när vi träffar honom under lunchrasten.

Han jämför med när han själv gick i andra och tredje klass, då på en annan skola i Täby, och reflekterar över hur klassrummen har förändrats. Då var han vad vid att det bara fanns en lärare som arbetade med sin klass.

– Det känns som man här har lagt mer fokus på elevassistenter eftersom man märker att det hjälper så mycket. Får barnen inte den hjälp de behöver så kommer de ju bli ledsna och inte tycka att skolan är rolig. Jag är liksom ett extrastöd, både till läraren och eleverna.

Tanken efter studenten var att ta ett sabbatsår och han funderade över olika jobb under tiden. Ett vanligt butiksjobb var det som lät mest troligt men tack vare hans storasyster, som tidigare arbetade på skolan, fick han höra att det fanns behov här.

– Det började med två dagar, sen en vecka och sen två veckor till. Till slut frågade de om jag ville ha en anställning. Jag har jobbat i butik tidigare och det kan bli slött och lite tråkigt – här händer det alltid något, man hjälper och leker med barn och det är faktiskt riktigt roligt, säger han och fortsätter:

– Jag tror jag uppskattas av barnen för att jag kan vara som ett barn själv. Även om man måste veta gränsen så vill jag inte vara så sträng. Jag skojar och leker väldigt mycket.

Men den 22 december tar Niklas farväl till kollegorna och barnen. Då ska han börja studera mediekommunikationsvetenskap i Uppsala.

– Jag säger "tyvärr" om att jag ska sluta här. Jag har verkligen blivit mer vuxen här och har lärt mig saker jag kommer att ha med mig för livet, säger han och tillägger:

– Men det jag ska göra nu är något som jag verkligen vill göra. Men jag kommer att sakna mina kollegor och barnen såklart, jag vill ju se vilka de utvecklas till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54