Årstabon Iiris Viljanen har precis släppt sin första vokala soloskiva. Foto: Maja Brand

Hyllade rapparen: ”Det är en skön känsla att plötsligt vara fri”

Hon hyllas överallt för sin nya skiva Mercedes. Nya kritikerfavoriten Iiris Viljanen berättar om det speciella med Årsta, hur hon började rappa och om känslan efter uppbrottet med sitt förra band.

  • Publicerad 14:25, 3 nov 2016

"Jag tycker det är härligt här. När man som jag är uppväxt i en liten by så är det lätt att trivas i ett sådant här litet förortscentrum. Det är mysigare än inne i stan. Det är ungefär tre år sedan jag flyttade hit och innan dess hade jag flyttat 18 gånger, det är så det funkar när man är musiker och inte har några stora pengar. Så jag är tacksam att jag har fått landa lite här i Årsta.

Jag har en uteplats och en katt. Årstaviken är en vacker plats, det är därför som jag spelade in videon till Årstavikens strand där. Det var speciellt när vi spelade in videon där mitt i natten, plötsligt dök det upp en katt från ingenstans, och några änder som regissören använde sig av. Så det är faktiskt inte min katt i videon.

Generellt tror jag att man influeras av platser man är på, och jag spenderar mycket tid i Årsta eftersom jag jobbar hemma väldigt mycket. En vanlig dag försöker jag gå upp ganska tidigt på morgonen och jobba med allt som det innebär att vara frilansande musiker, som att skriva text, musik eller skicka en faktura.

Mitt uttryck på den här skivan kom till genom att jag från början skrev Årstavikens strand på finska och tänkte att det skulle vara kul att översätta den till svenska. När jag skrev den svenska texten så hamnade jag i ett flow som sedan gjorde det möjligt att skriva resten av de här låtarna som blivit skivan.

För många år sedan började jag göra lite spelningar själv och då kändes det jobbigt att stå bakom det med mitt eget namn. Men numer tänker jag att jag skiljer på mig själv som artist och som person. Samtidigt har jag svårt att se mig själv som artist, jag är musiker i grund och botten.

Under 2015 avslutade vi duon Fylgia Calling och jag hade precis lämnat bakom mig duon Vasas Flora & Fauna. Då tog jag en tre månader lång paus där jag inte hade en aning om var det skulle ta vägen med musiken. Det är en skön känsla att plötsligt vara fri.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00