Sköts av mellanhand. Här vid Tessinparken på Östermalm hyrs ett stort antal lägenheter ut endast till företag. Foto: Sacharias Källdén

Hyr ut tvåa i förorten för 13 000 kronor

Hyresbostäder försvinner från Stockholms marknad när värdar tjänar mer på att endast hyra ut till företag. Och trots att det strider mot lagen, kan en 76 år gammal tvåa i förorten då gå loss på 13 000 kronor. "Vi gör en social insats", säger en mellanhand.

  • Publicerad 16:49, 7 jan 2020

De blir av med boendet om de kräver tillbaka hyran

Det är en växande marknad: hyresvärdar som hyr ut stora delar av sitt bestånd till en mellanhand, som sedan hyr ut lägenheterna för en rejält saltad summa, långt över tillåten nivå för andrahandsuthyrning.

Antingen till turister via olika hotell- och airbnb-sajter, eller till företag som behöver längre korttidsboende. I centrala Stockholm har till exempel ett helt hyreshus i smyg förvandlats till hotell, trots att tillstånd saknas, något som blir vanligare.

Ett företag som agerar mellanhand mellan ägare och andrahandsgäst, är YP Master. Det finska företaget har funnits i Sverige i 20 år och har cirka 200 boenden i sitt stall, från Timrå i norr till Malmö i söder.

I Stockholm förfogar de över cirka 120 stycken bostäder som de hyr ut via sin sajt. Där kostar 50 kvadrat på Östermalm, byggda 1934, 13 500 kronor i månaden.

– Vi hyr bara ut till företag i minst tre månader. Vi möblerar upp lägenheterna och hyr ut till IT-konsulter, sjukvårdspersonal och byggarbetare, förklarar YP Masters ägare Hans Öberg.

YP Master tar ut långt över det dubbla i månaden av sina kunder, jämfört med vad hyran skulle varit om man hyrde direkt av värden. Trots att man enligt hyreslagen endast får lägga på max 15 procent på originalhyran för möblemang.

13 000 kr för en tvåa på Hägerstensåsen

Som exempel så hyr YP Master ett stort antal lägenheter fördelade på många olika hus som ägs av John Odin fastighetsförvaltning. Bland annat ett på Östermalm och tre på Hägerstensåsen.

Det här är ettor och tvåor som ska kosta mellan 4 000 och 6 000 kronor i månaden, om man jämför med liknande lägenheter som Svenska bostäder och Familjebostäder äger i samma områden. Nu startar de kring 10 000 kronor och tickar snabbt uppåt för varje kvadratmeter.

Även enligt Hyresgästföreningen borde de ligga kring 5 000 kronor. När de 2017 förhandlade hyran för John Odins fastighet på Östermalm, så hamnade ettorna på 4 000 kronor. Via YP Master går de nu för 12 000 kronor. Och på Boktryckarvägen på Hägerstensåsen går en 40-talstvåa, 43 kvadrat, loss på 13 000 kronor.

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

På Hägerstensåsen. Två av Odins fastigheter där YP Master står för andrahandsuthyrningen: Påskvägen och Bokbindarvägen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Hans Öberg motiverar priset med att "det är inga sunkiga lägenheter, det är stamrenoverat". Och att det aldrig är full beläggning i deras totala bestånd vilket skapar ett inkomstbortfall de vill kompensera för. Flyttstädning kostar också.

– Därför hyr vi bara ut till företag. Då kan vi ta så mycket betalt. Om vi bara får lägga på 15 procent så lägger vi ner, då går det inte runt. Vi köper Ikea-möbler för en miljon kronor per år, förklarar Öberg.

"Inget snack, det är så det är"

Enligt lag har en hyresgäst rätt att få igen mellanskillnaden mellan skälig och oskälig hyra om man bor i andra hand. För uthyraren är det inte straffbart – inga böter, inget fängelse – att syssla med ocker, men pengar måste betalas tillbaka. Det gäller även den som hyr ut till företag i andra hand.

Det här är dock inget som bekymrar Hans Öberg. Ägaren säger att folk får lov att betala YP Masters pris, "de har inga alternativ".

– De blir av med boendet om de kräver tillbaka pengar. Så det har aldrig hänt och det kommer aldrig att hända. De som hyr av oss är fullt medvetna om vad vi tar ut. Det är inget att snacka om, det är så det är.

Tomställt hyreshus används som hotell

Foto: Sacharias Källdén

Öberg har inga moraliska betänkligheter kring det här, utan ser det som att de bedriver en "stor social insats".

– Vi hjälper människor som behöver arbeta på annan ort. Alternativet är vandrarhem. Det blir inte billigare. Eller som jag sa när jag övertalade Nynäshamns kommun att skriva avtal med oss: ”Vill ni ha en husvagnsstad i skogen?”

Hemligt hur mycket de betalar

Hans Öberg säger att de generellt betalar en högre hyra till hyresvärden än vad som är kollektivt förhandlat. Exakt hur mycket mer de betalar är en affärshemlighet. Detta för att kompensera för det högre slitage som uppstår med fler in- och utflyttar än normalt.

På John Odin fastighetsförvaltning hävdar man att uthyrningen av ett större antal lägenheter till YP Master är "kortsiktigt för att kunna evakuera hyresgäster vid renovering". I övrigt vill man inte kommentera alls.

Ska vara skälig. "En hyra ska inte sättas utefter vad de med mest pengar är villiga att betala". Det säger juristen Johan Candler. Foto: Sacharias Källdén

Hyresgästföreningen: "Det blir så här när behovet är desperat"

Ett sätt att utnyttja systemet – som kan sätta hela hyresmarknaden i gungning. Det säger Hyresgästföreningen om den växande trenden att via en dyr mellanhand hyra ut i andra hand.

Att värdar hyr ut till företag är inget nytt. Det nya, som Hyresgästföreningen sett växa fram de senaste åren, är att man använder sig av en mellanhand, som då i sin tur hyr ut i andra hand till företaget. Det var inte alls lika vanligt förr.

Det säger Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Exakta siffror finns inte: det här är en verksamhet som inte behöver registrerar hos någon förvaltning eller myndighet. Hyresgästföreningen har bara att gå på den ökade informationen de får av sina medlemmar.

– Om ett hus har många korttidsboenden så hör folk av sig till oss. Man har något att klaga på. Ofta gäller det tvättstugan och städning. Människor som bor i andra hand på kort tid bryr sig inte lika mycket då man inte ser det som sin bostad, förklarar Johan Candler.

Töms på riktiga hyresgäster

Han säger att de är bekymrade över utvecklingen, och exemplifierar med John Odin fastighetsförvaltnings hus på Strindbergsgatan, Östermalm: om YP Master tar över varje gång en lägenhet blir tom, så finns det till slut inga vanliga hyresgäster kvar. Och ett helt hus försvinner från hyresmarknaden.

– Det blir då en insprängd marknadshyra. De har hittat ett sätt att utnyttja systemet. Det blir så här när det finns ett desperat behov av bostäder, och de med pengar är villiga att betala mycket mer än de kollektivt förhandlade hyrorna. Det riskerar att sätta hela hyressystemet i gungning eftersom en vanlig hyresgäst aldrig kan tävla med ett företag.

Svårt angripa problemet

Om värden tar ut mycket mer av mellanhanden än vad som kollektivt är förhandlat för originalhyran, så kan det även röra sig om ett brott mot förhandlingsordningen. Problemet är, som Candler ser det, att så länge de två parterna är överens och tycker det är helt okej, kan en tredje part inte gå in och protestera.

Det är alltså svårt för Hyresgästföreningen att angripa problemet.

– Det är inte de direkt inblandade som drabbas. Utan det är den som står utanför och inte lyckas hitta en bostad för skälig hyra, som drabbas.

Jurist: Allt fler hyreshus tas över av airbnb