Så här såg det ut inne i en av de industrilokaler som hyrts ut olovligt som bostäder. Foto: Järfälla kommun

Hyrde ut industrilokaler som boende – får böta

En fastighetsägare i Järfälla måste böta för att olovligen hyrt ut industrilokaler i Kallhäll som bostäder.

  • Publicerad 17:34, 23 aug 2017

En fastighetsägare i Järfälla måste betala nära 100 000 kronor i sanktionsavgifter till kommunen. Anledningen är att denne olovligen hyrt ut två industrilokaler i Kallhäll som bostäder.

Bygg- och miljöförvaltningen fick kännedom om uthyrningen efter klagomål i fjol. Vid kommunens och brandkårens besök i en av fastigheterna i våras upptäckte man att nio personer bodde i en del av lokalen, som inretts med sovrum, kök och hygienutrymmen.

Även i den andra konstaterade man att människor hade bott.

– Fastighetsägaren har hävdat att att man tidigare sagt upp avtalet med hyresgästerna och att man därför ska slippa avgiften. Men vi såg inte att det är en tillräcklig anledning, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden som beslutade om avgifterna på tisdagskvällen.

Fastighetsägaren tvingas nu betala böter för den olovliga uthyrningen. Foto: Järfälla kommun

"Ökande trend"

Tidigare har samma typ av olovlig uthyrning skett i Veddesta och fenomenet blir allt vanligare i Järfälla.

– Det är en ökande trend och bristen på bostäder gör att människor tar vad som helst, och ofta är det människor i behov. Det är än värre ur brandsynpunkt eftersom brandkåren i regel låter industrilokaler brinna ner till skillnad från bostadshus, säger Aphram Melki.

SVT:s Uppdrag granskning tar i veckan upp problemet som är stort över hela Stockholm, där hyresgästerna ofta är lågavlönad, utländsk arbetskraft. För SVT uppger polisen att man misstänker att den olovliga uthyrningen är en lönsam verksamhet för fastighetsägarna.

Fastighetsägaren i Järfälla ska betala byggsanktionsavgifter för båda lokalerna, den ena på 44 000 och den andra på 47 000 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42