Osäkert. Fastighetsägaren vill rusta upp och höja hyran. Det gör läget ovisst för Fria teatern i Högdalen. Foto: Sigrid Malmgren

Hyreschock hotar Fria teatern i Högdalen

Fria teatern i Högdalen har fått en ny fastighetsägare som vill fräscha upp huset och höja hyrorna rejält. “Omöjlig nivå för oss att klara” säger teaterns konstnärliga ledare.

  • Publicerad 09:52, 20 jun 2019

Birgitta Sundberg, Fria Teatern. Foto: Arkivfoto: Andreas Enbuske

Byggherren Veidekke har sålt fastigheten i Högdalens centrum där Fria teatern har huserat sedan 1979. Den nye ägaren, KTI fastigheter, planerar nu att renovera och rusta upp huset som är grönklassat av Stadsmuseet, och alltså anses ha ett högt kulturhistoriskt värde.

Omstritt bygge i Högdalen står still

För hyresgästerna väntar marknadshyror, uppger KTI:s fastigheters vd Daniel Özboyaci.

– Vår plan är omförhandla hyreskontrakten och fräscha upp fastigheten. Det är en uppfräschning både av byggnadens yttre och inre, säger han.

Han uppger att en förhandling just nu pågår med Fria teatern men enligt teaterns konstnärliga ledare Birgitta Sundberg så är inga samtal igång.

– Vi är inte i en förhandling utan vi har sett ett förslag med de hyror som de tänker sig och det är fjärran från vad en teater kan betala. Ingen teater i vår storlek kan klara det, säger hon.

"Saknade om vi måste lägga ner"

Fastighetsägaren uppger att han hoppas att teatern ska ha råd att vara kvar.

Den önskan delas av Birgitta Sundberg som vill få igång en dialog om den nya hyran och om den nya ägarens planer för huset.

Hon håller med om att fastigheten behöver fräschas upp men anser inte att det är ett omfattande eller akut upprustningsbehov.

– Det är ett år kvar på vårt avtal idag. Vi behöver ha möten och diskussioner med den nya ägaren om vad som händer sen. Vi har tagit över lokalen och styrt upp den så att den har blivit tillgänglig för dem som bor här. Det är inte en ruffig, gammal kåk på alla ställen, säger Birgitta Sundberg.

Hon tror att teatern, som hon själv var med och startade 1968 och som är landets äldsta professionella fria teatergrupp, skulle bli saknad om den tvingades lämna Högdalen.

– Vi har byggt upp den här scenen i åratal, så jag tror vi kommer bli mycket saknade om det blir så att vi behöver lägga ner. Det här är en teater som är mycket personlig och som har en egen utstrålning och mycket personlig stil som gör att publiken känner sig hemma och trivs. Det är ett populärt ställe, säger Birgitta Sundberg.

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30