DEMONSTRATION. Jan Valeskog (S) gick ut och mötte demonstranterna och tog emot deras flygblad. Foto: Arne Johansson

Hyresgäster går samman för att rädda hyresrätterna

Nyligen gick startskottet för kampanjen "rädda hyresrätterna". Kampanjen, som täcker hela Stockholm, startades upp med ett möte i Folkets Husby. Arne Johansson, en av initiativtagarna, kallade mötet "smått historiskt".

  • Publicerad 15:11, 7 dec 2018

Hyresrätterna är dödligt hotade.

Förra veckan träffades ett 70-tal människor på Folkets Husby. På scen fanns en panel, bestående av bland annat representanter från Hyresgästföreningen, Förorten mot våld och så Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd.

– Det var ett smått historiskt möte. Det var väldigt engagerat och slagkraftigt, säger han.

I samband med mötet bildades det stadsövergripande nätverket Rädda hyresrätten. De kommer under den närmaste tiden genomföra ett antal kampanjer för att verka mot ombildningar och privatiseringar. Och det första lobbytillfället är precis avklarad.

På årets sista budgetfullmäktige den 12 december var gruppen på plats för "göra sin existens hörd", som Arne Johansson uttryckte det.

– Det var en rejäl uppslutning. Vi delade ut vårt upprop, berättar han och fortsätter:

– Det var en väldigt bra start. Vi markerade att nu är rörelsen igång. Nu tar vi sikte på en rejäl demonstration i januari nästa år, och så manar vi till kamp inför 2019.

Det gruppen vill är att kämpa "Mot marknadshyror, skamlösa renoveringshyror och alla försök att ombilda och sälja ut allmännyttan", som de själva uttrycker det.

– Ursprunget till vår kampanj är att det nya blågröna styret i Stockholm vill ombilda och sälja ut hyresrätter till privata fastighetsägare, säger han och fortsätter:

– Dessutom har L och C sagt, i sina förhandlingar med S på riksnivå, att de vill ha marknadshyror. Hyresrätterna är dödligt hotade. De är också otroligt diskriminerade skattemässigt.

Han berättar att gruppen är beredda att ta strid "kvarter för kvarter", på platser där det finns planer på att ombilda hyresrätter eller sälja ut dem till privata hyresvärdar.

– Det är när det händer, när det finns planer på att sälja, som det bränner till, avslutar han.