Thomas Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen, och medlemmarna Maria Åström och Hans Lindgren informerade om försäljningen i Rotebro under tisdagen. Foto: Anton Kyhlbäck

Hyresgäster i protest mot utförsäljning av Sollentunahem

Hyresgästföreningen intog Rotebro torg i tisdags för att informera om utförsäljningen av Sollentunahems hyresrätter och boende i området som påverkas av beslutet.

  • Publicerad 13:46, 5 jun 2019

Snart ska 538 av Sollentunahem och SKAB:s hyresrätter i Rotebro och Rotsunda säljas.

Under tisdagen höll flera medlemmar i Hyresgästföreningen (HGF Sollentuna) en protestaktion på Rotebro torg mot avyttringen av 2000 kommunala hyresrätter. Politiker och medlemmar informerade lokalbor om försäljningen.

Thomas Axelsson, ordförande för HGF Sollentuna, har länge protesterat mot beslutet.

– Man har inte varit tillräckligt tydliga med varför man gör det här, säger han.

– Det påverkar väldigt många och inte minst de äldsta hyresgästerna. Vi har absolut inte fått tillräckligt med information.

Flera medlemmar tar upp samma saker.

Riskerna kring nya privata hyresvärdar – ökade hyror och sämre omhändertagande av både fastighet och område – och knapphändigt med information om hur hyresgästerna kommer att påverkas av beslutet.

Kommunen har tidigare gått ut med att man har en ambition att sälja lägenheterna till privata aktörer som har ett långsiktigt intresse att förvalta hyresrätterna. Dock är det svårt att lämna garantier, som SollentunaDirekt tidigare rapporterat om.

Hans Lindgren är hyresgäst sedan 1976 i Rotebro och aktiv medlem.

– Det har blivit allt sämre och otryggare i området, speciellt sedan beslutet togs. Nu går det nog inte att stoppa… så det blir intressant vem som tar över, säger han.

Vänsterpartiet och Socialdemokraternas deltog under protesten.

Gruppledarna, Hannes Waldetoft och Joakim Jonsson, står bakom HGF.

– Det jag känner när jag pratar med boende är att det är en trygghetsfråga. Man har kanske bott i sin lägenhet i flera år, och att inte veta vem som äger din bostad inom några månader skapar otrygghet och osäkerhet för många människor, säger Joakim Jonsson.

Försäljningen av hyresrätterna är planerade att frigöra resurser för nybyggnationer av 1500 nya hyresrätter samt investeringar i skola, infrastruktur och omsorg i Sollentuna.

Beslutet om försäljningen klubbades 2016 – för att finansiera 1 500 nya hyresrätter och släppa in fler privata aktörer på marknaden. 538 hyresrätter i Rotebro och Rotsunda ska säljas i år. 228 i Häggvik och 300 i Tureberg, under 2021 och 736 i Edsberg under 2023.

Joakim Jonsson, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna tillsammans med Hannes Waldetoft, gruppledare för Vänsterpartiet, på torget i Rotebro. Foto: Anton Kyhlbäck

Information för berörda

Påverkas du av beslutet?

För frågor kring utförsäljningen kan du kontakta Sollentuna hem här eller deras kundtjänst på 08 626 08 00. Hyresgästföreningen kontaktas på sin hemsida eller via lokala företrädare i respektive område.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Rekordsommar för paddel när många stannar hemma

Nyheter Kanotsällskapet. "Vi har slagit alla rekord" Sollentuna kanotsällskap har haft en rekordsommar trots coronapandemin. Att många vill prova på något nytt när semestern är inställd kan vara en orsak, menar sällskapet.lördag 15/8 9:00

Häktad för kvinnofridskränkning får 180 000 kronor

Nyheter Frikändes efter tre månader i häktet En Sollentunabo frikänns för grov kvinnofridskränkning och får 180 000 kronor i ersättning. Kvinnans berättelse kunde inte styrkas i utredningen, enligt tingsrätten.fredag 14/8 11:30

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52
Stockholm Direkt