MAKTLÖS. Valentin Ponce hyrde ut sin bostadsrätt i fem månader, sedan dess kämpar han för att hyresgästerna ska lämna den. Foto: Jonny Andersson

Hyresgäster ockuperar Valentins lägenhet

Valentin Ponce pekar upp mot fönsterna till sin lägenhet i Väsby centrum, men sedan ett halvår har hans tidigare hyresgäster ockuperat den och slutat betala hyra. Ordet han oftast hör från myndighetspersoner är "tyvärr".

  • Publicerad 11:46, 8 nov 2018

För ett år sedan hyrde Valentin Ponce ut sin bostadsrätt i Upplands Väsby till ett par. I kontraktet skrevs att paret skulle flytta ut efter fem månader, den sista april, 2018.

I slutet av april fick han inte längre kontakt med sina hyresgäster och den 1 maj åkte han hem i förhoppning om att de lämnat lägenheten i förtid.

Tvärt om tog paret strid och vägrade att öppna.

– Jag vred om dörrnyckeln, dom stod på andra sidan och höll emot, berättar han.

Polis tillkallades och släpptes in. Efter att ha samtalat med hyresgästerna förklarade poliserna att de inget kunde göra; att paret kunde ha rätt att bo där eftersom de folkbokfört sig på adressen.

Det här var första gången, inte sista, som Valentin insåg hur medvetet paret agerat.

– Brottslingar får rätt genom att hitta kryphål. Vid de tillfällen jag haft med polisen att göra är det som om jag är brottsling. Att jag gör något olagligt om jag går in i min lägenhet. Det är fruktansvärt jobbigt.

Ansökt om avhysning

Samtidigt som Valentin Ponce pratar, utanför porten till trapphuset, kommer en granne hem. Denne hälsar, beklagar det som hänt och önskar honom lycka till.

– Dom som bor här och känner mig tycker att det som hänt är jättekonstigt.

Efter att han gjort en ansökan om avhysning inleddes nästa steg – kronofogdens försök att komma i kontakt med paret.

– Dom öppnade inte dörren. För mig är det ofattbart att man kan bli kvar i en lägenhet genom att göra sig omöjliga. Oanträffbara. Det måste bli en regeringsfråga, det är inte sista gången någon hyr ut en bostadsrätt, säger Valentin Ponce.

I juni fick kronofogden bevis för att mannen synts till i huset och kunde delges myndighetens avhysningsbeslut.

Ponce gladdes. För tidigt.

Paret överklagar

Även kvinnan skulle delges avhysningsbeslut, vilket dröjde ytterligare fyra månader. Han tog hjälp av polisen och en privat delgivningsfirma och till slut, i oktober, fick kvinnan en delgivning om avhysning.

Då överklagade paret. Med det har ärendet hamnat i tingsrätten. Senast Valentin Ponce var i kontakt med tingsrätten hade han inte ens fått en handläggare.

– Jag har förstått att det här kan ta jättelång tid, i värsta fall flera år. Och skatteverket vägrar att ta bort dem från adressen. Alla myndighetspersoner jag talar med säger "tyvärr", hänvisar mig vidare och tar inte ansvar. Det känns meningslöst att ringa myndigheter, de jobbar inte för min sak i alla fall.

Hur mycket har det här kostat dig?

– I dagsläget 80-100 000 kronor och det tickar varje dag. Jag har möbler och grejer magasinerade, men det kostar mer än dess värde. Jag funderar på att sälja i stället för att magasinera.

Måste du betala hyran för lägenheten?

– Ja, svarar Valentin Ponce som blivit inneboende hos sina föräldrar.

VÄNTA. När ett beslut om avhysning har bestridits har Kronofogden gjort sitt för stunden. Foto: Mostphotos

Kronofogden har gjort sitt för stunden

Kronofogdemyndigheten har i steg ett gjort vad de kan. Först i steg två kan myndigheten "handgripligt" skicka ut paret som tagit Valentin Ponces lägenhet i besittning.

Att Valentin Ponce upplever sig maktlös blir tydligt när Vi i Väsby undersöker det juridiska i hans ärende.

Monica Axelsson, jurist på kronofogdemyndigheten, kan ingenting om det specifika fallet men beskriver ett ärende i två steg. I steg ett ska myndigheten få in en ansökan om avhysning (i detta fall från Valentin Ponce) och därefter måste ett föreläggande delges motparten (paret som bor i Ponces bostadsrätt).

När avhysningen bestrids (vilket paret gjort) har kronofogden gjort sitt – för stunden.

– Det måste finnas ett myndighetsbeslut, i detta fall en dom i tingsrätten, säger Monica Axelsson.

Måste invänta dom

Först därefter kan kronofogden verkställa avhysningen, om tingsrätten nu dömer till fördel för Valentin Ponce.

Men. En dom i tingsrätten kan överklagas till nästa instans – hovrätten.

Polisen har små möjligheter att agera då det är ett civilrättsligt ärende, enligt Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby.

– Det här förekommer men är ganska ovanligt. På plats är det svårt att avgöra vem som har besittningsrätt till bostaden och det regleras i avtal mellan parterna, säger Daniel Wilhelmsson.

Vi i Väsby har sökt hyresgästerna för en kommentar men inte lyckats.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Fyra män begärs häktade för rån hos barnfamilj i Väsby

Nyheter Misstänkta för grovt rån – greps samma kväll Fyra män i 20-årsåldern begärdes på tisdagseftermiddagen häktade, på sannolika skäl misstänkta för det grova rånet som skedde hos en barnfamilj i Upplands Väsby i söndags kväll.tisdag 15/1 16:11

Minskad brottslighet i Väsby

Nyheter Rån ett fortsatt stort problem Våld på allmän plats och inbrott är två av de brott som minskade under förra året i Väsby. Man kämpar dock fortfarande för att minska rånen och få bukt med problemen vid pendeltågsstationen.tisdag 15/1 12:43

Bergaskogen och naturens detaljer i fokus på ny utställning

Nyheter Bo Mossberg och Margaretha Bååth ställer ut på Väsby konsthal För Bo Mossberg är det ett kärt återseende men för Margaretha Bååth är det första gången. Nu ställer de båda naturkonstnärerna ut ett 70-tal verk var på Väsby konsthall med vernissage på lördag.måndag 14/1 17:08