Livsmedelsbutiken ska ligga i gatuplan med entré i korsningen Swedenborgsgatan och Magnus Ladulåsgatan. Foto: Anderas Jennische & Claudius

Hyresgäster på Södermalm kämpar mot stor mataffär i källaren

Boende i Linjalen tar strid för att bevara sitt kvarter och tvingar Stockholmshem att gå till hyresnämnden för att få bygga en stor mataffär på Magnus Ladulåsgatan.

  • Publicerad 11:49, 16 jun 2017

Området runt Rosenlundsparken ska göras mer ”levande och innerstadslikt” enligt staden som hoppas skapa ”en ny destination på Södermalm.”

Nu förändras de sista "orörda" kvarteren på Södermalm

Förutom nya bostäder i parken planeras också en ICA Kvantumbutik på 3400 kvadratmeter och mindre butikslokaler utmed Magnus Ladulåsgatan i hyreshuset i kvarteret Linjalen. Detaljplanen, som också innebär att Hotell Alexandra flyttar och att en del av hotellet blir 14 studentbostäder, har efter överklaganden från boende i kvarteret vunnit laga kraft.

För att Stockholmshem ska få bygga krävs också att mer än hälften av hyresgästerna godkänner planen. Det kräver hyreslagen när förändringar av gemensamma delar av fastigheten planeras.

"Fullkomligt onödig"

Men Linjalenborna ger alltså inte Stockholmshem grönt ljus. Istället blir det, precis som med Plankan-bygget, upp till hyresnämnden att avgöra kvarterets framtid.

Linjalenbor är bland annat oroade för att annan handel ska slås ut och för att trafiken i området ska öka.

– Den här affären är fullkomligt onödig. Det finns redan massor av livsmedelsbutiker i området och trafiksituationen kommer bli farlig. Det behövs ingen Ica Kvantum mitt på Södermalm, säger Eva Fee som bor i Linjalen.

Omtvistad uppfräschning av Magnus Ladulåsgatan

Hyresnämndens dom kan överklagas till hovrätten.

Stockholmshems förhoppning har varit att komma igång med bygget av affärslokalerna i år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.