Kan ombildas. De boende på Havsörnsvägen 6–8 har fått erbjudande om att ombilda sina hyresrätter, liksom de boende på Skrakgränd 1–3. "Jag är förbaskad, man ska inte sälja ut det gemensamma ägandet", tycker Fagersjöbon Karin Tennander. Foto: Google

Hyresgäster riskerar sin plats i byteskön

128 hushåll i Fagersjö har fått möjligheten att köpa sina hyresrätter. Medan många är sugna på ombildning får processen konsekvenser för den som vill bo kvar som hyresgäst.

  • Publicerad 16:30, 10 mar 2020

De jag talat med är förbaskade på kommunen och stadsledningen.

I Farsta stadsdelsområde är det två allmännyttiga fastigheter som just nu är föremål för ombildning: Mätbandet 1 och Mätpinnen 1 i Fagersjö.

Det är inte för inte som erbjudandet tillfaller just dessa. När SöderortDirekt ringer runt till boende i fastigheterna är budskapet i princip samma vem vi än talar med: "Vi vill köpa vår lägenhet."

Men i ett av husen finns också Karin Tennander, 73, som inte vill bo kvar om huset ombildas. Hon anser att det är fel att sälja ut det gemensamma ägandet och oroar sig för att servicen ska bli sämre om en brf tar över fastigheten.

– De jag talat med är förbaskade på kommunen och stadsledningen. De säger att man ska göra bostadskarriär, men som pensionär är man inte intresserad av det, säger Karin.

Får hyra av föreningen

Visserligen kan hon fortsätta vara hyresgäst även efter ombildningsprocessen. Skillnaden är att den som inte ombildar sin lägenhet i stället får hyra den av föreningen.

Det innebär att Karins plats i Familjebostäders interna byteskö ryker.

– Den platsen är viktig, för man känner att man inte är fast om man skulle behöva flytta på sig, säger hon.

SöderortDirekt har talat med en styrelseledamot i en av de bostadsrättsföreningar i Fagersjö som fått godkänt för ombildning. Ledamoten, som vill vara anonym, säger sig känna till en boende i den aktuella fastigheten som än så länge inte är intresserad av att köpa sin lägenhet.

Ledamoten tror att det är viktigt att "lyssna på alla och ta in allas åsikter" så att även de som bor kvar som hyresgäster efter ombildningen känner sig välkomna:

– Man kanske känner en oro att vi inte vill ha dem där. Då är det bara att förklara för dem att vi inte har för avsikt att sparka ut dem, att alla har rätt att bo kvar.

Vidare säger ledamoten att det är tråkigt för den som bor kvar som hyresgäst att förlora sin plats i den allmännyttiga interna byteskön.

– Men de har fortfarande möjlighet att byta sin lägenhet i den kön eftersom det här har dragit ut mycket på tiden. Jag vet att det är några som gjort det, som har bott i huset och fått andra lägenheter.

Här är alla hus som får klartecken att ombildas i Stockholm

Det händer nu

Inom tre månader måste minst 2/3 av de boende i fastigheten rösta ja och minst 50 procent förbinda sig att köpa sin lägenhet för att ombildning ska bli av. Om inte det sker tar staden ställning till nästa fastighet i turordningen i respektive stadsdel.

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00