Bostadsbolag. Signalisten är Solnas kommunala bostadsstiftelse. Foto: Arkiv

Hyresgästföreningen kritisk till hyreshöjning

Hyrorna i den kommunala fastighetsstiftelsen Signalistens lägenheter är låga. Något de vill ändra på efter att ha kollat upp bruksvärdet. Men hyresgästföreningen är kritiska.

  • Publicerad 11:21, 24 aug 2020

De lever inte upp till sina stadgar.

Under våren 2019 genomförde Signalisten besiktningar av lägenhetsbeståndet. Resultatet visade en hyresnivå i genomsnitt 10 procent lägre än andra bostadsbolag med motsvarande standard. Nu ska Signalisten se över hyrorna. Först ut är Råsunda där bostadsbolaget vill se höjningarna på mellan 3 och 20 procent.

Men Hyresgästföreningen menar att det är för höga höjningar och förhandlingarna kommer nu att flyttas till hyresnämnden.

– Om Signalisten kan styrka ett behov av hyresökningar är vi naturligtvis beredda att gå med på sådana men vi anser att de i så fall ska fördelas på ett rättvist sätt över hela beståndet. Höjningar på 20 procent bara i Råsunda innebär att många av de människor som bor där idag kommer bli tvungna att flytta, säger Liz Grennstam, ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Signalisten menar dock att höjningen behövs för att det ska matcha bruksvärdet, det vill säga vara logiskt och rättvist jämfört med hyror hos andra bostadsbolag. En annan orsak är att säkerställa den långsiktiga ekonomin.

– Generellt så är det i genomsnitt 10 procent utslaget som är slutsatsen av besiktningarna. Men det kan variera väldigt mycket. Allt beror på vad man har för standard idag och det är viktigt att säga att det är för tidigt att veta ännu vad det slutliga resultatet i hyreshöjningen blir. Det ska prövas först, säger Åsa Hart, kommunikationschef på Signalisten.

Oense om stadgefrågan

Enligt Signalistens stadgar ska Signalisten tillhandahålla sina bostadshyreslägenheter till lägsta möjliga pris, men de måste fortfarande få in pengar för underhåll och för att upprätthålla verksamhet.

– Man har stadgar som säger att man ska tillhandahålla enkelt utrustade lägenheter till så låg hyra som möjligt men man agerar precis tvärtom. De lever inte upp till sina stadgar, säger Liz Grennstam.

Men Signalisten menar i sin tur att de följer stadgarna.

– Vi tar inte i något extra, hyrorna är vår enda intäkt och all vinst går tillbaka in i verksamheten. Men vi har ett stort renoveringsbehov i beståndet och dessutom uppdrag som allmännytta att bygga en del nya hyresrätter, säger Åsa Hart.

I höst ska parterna mötas i hyresnämnden för att se om de kan komma överens. Annars ska hyresnämnden avgöra frågan.

Bostadsstiftelsen Signalisten

Signalisten är Solna stads kommunala bostadsstiftelse. I deras bestånd finns i dag cirka 4 000 lägenheter och knappt 200 lokaler i fastigheter i Solna stad.

Områdena ligger i bland annat Huvudsta, Ritorp, Råsunda, Frösunda, Bergshamra och Hagalund.

Bruksvärde: Bruksvärdet ska spegla bostadskonsumenternas allmänna värderingar och vara skälig. Hyran anses vara skälig när den har samma hyra som en annan liknande lägenhet med samma standard och i samma läge. (Källa: Fastighetsägarna.se).

Visa merVisa mindre