Hyreshöjningar. "Jag har sju barn att försörja. De höjer hyran varje år. Jag tycker att det skulle räcka att höja med en eller två procent om året. Men det måste vi bara acceptera", säger Shadi Zughbi. Foto: Claudio Britos

Hyreshöjningar när Huge rustar upp

Uppemot 5 000 lägenheter i Huddinge ska renoveras inom tolv år, och med stambytena följer hyreshöjningar.

  • Publicerad 16:56, 25 mar 2020

Förr betalade vi 8000 i hyra, nu några år senare 8300.

De flesta av Huges bostäder är byggda på 60- och 70-talet, och uppåt 5000 av dem ska rustas upp under de närmaste tolv åren. De lyorna finns främst i Vårby, Flemingsberg och Skogås.

Shadi Zughbi som bor på Terapivägen i Flemingsberg, där värmestammarna strax ska bytas, tycker att mycket måste åtgärdas. Han pekar på blottlagda rör och droppande vatten i garaget.

– Det finns många platser där det droppar vatten. Köket, köksskåpen och värmesystemet är gamla i min lägenhet. Fönstren, balkongen, det måste bytas eluttag. Spisen är gammal, och entrén, säger han.

Svårt att klara högre hyra

Samtidigt har de hyreshöjningar som tidigare åtföljt renoveringarna varit tuffa för honom att ta.

– Jag har sju barn. Förr betalade vi 8000 i hyra, några år senare 8300. De höjer varje år. Jag tycker det skulle räcka att höja med en eller två procent om året. Men det måste vi bara acceptera, säger Shadi Zughbi.

Grannen Andrea Grahovac å sin sida tycker att hennes lägenhet är i helt okej skick, och hyran bekymrar henne inte något särskilt.

–  De har renoverat mitt badrum, det gick jättebra. När de renoverar höjer de hyran, och jag betalar mer hyra nu än när jag flyttade in. Det är okej, säger hon.

Påbörjar projekt i Vårby

Under året blev Huge klara med renoveringen av 250 lägenheter i Skogås. Nu påbörjar de upprustningen av 100 lägenheter i Vårby.

I Flemingsberg är de i färd med att byta värmestammar i 1 200 lägenheter. Det för att undvika vattenskador, men också för att få jämnare temperatur.

– Sedan husen byggdes har rörstammar, vatten och elledningar blivit utsatta för mycket slitage. De måste ersättas, säger Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef hos Huge.

Bytet av värmestammarna kommer inte att innebära någon hyreshöjning. Men vad renoveringarna i övrigt kommer att innebära för hyran kan inte Huge säga.

– Det beror på många aspekter. Hur det utvecklar sig i byggbranschen, inflation och räntor. Våra hyresgäster ska kunna bo kvar men det är klart att det blir vissa hyreshöjningar, säger Cristina Gonzalez Pons.

Vattenläckor. För att få bukt med vattenläckor ska Huges byta värmestammar i 1200 lägenheter. Foto: Claudio Britos

Huge Bostäder i Huddinge

Huge Bostäder har totalt 8000 bostäder i kommunen.

Av dessa måste omkring 5000 renoveras.

Renoveringarna planeras vara klara år 2032.

I Flemingsberg byter Huge just nu värmestammar i 1200 lägenheter på Terapivägen och Diagnosvägen.

I Vårby påbörjas nu ett projekt där 100 lägenheter ska renoveras.

Visa merVisa mindre