Upprörd. Helena Löfvendahl har en son som bor på ett LSS-boendet i Älvsjö. Hon är kritisk till att stadsdelen aviserar hyreshöjningar långt efter det att den nya hyran satts. Foto: Privat

Hyreshöjningar slår mot LSS-boende i Älvsjö

Hyran på ett stödboende i Älvsjö höjdes vid årsskiftet men först nu kommer räkningen till hyresgästerna. Det gör att de boende, som har funktionsnedsättningar och en knapp ekonomi, går miste om flera månaders bostadsbidrag.

  • Publicerad 11:53, 24 okt 2019

Två år i rad har hyran höjts för personer på ett serviceboende på Glasfibergatan i Älvsjö och två år i rad har det dröjt till hösten innan hyresgästerna har fått avisering om sin nya hyra.

Det får Älvsjöbon Helena Löfvendal att rasa mot hyresvärden, Älvsjös stadsdelsförvaltning. Hennes son, som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, förväntas i år betala nio månaders hyreshöjning retroaktivt. Men eftersom Försäkringskassan bara betalar ut bostadstillägg för kostnader tre månader bakåt i tiden slår stadsdelsförvaltningens fördröjning hårt mot de boende, anser Helena Löfvendal.

"Lever på lägsta nivån"

– I år är det en dryg tusenlapp som det handlar om, men de som bor här har ofta inget jobb. De lever på den absolut lägsta nivån och är jätteberoende av sitt bostadstillägg, säger hon.

Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen slås ihop

Hon kontaktade stadsdelen redan förra hösten när sonen också fick en retroaktiv hyreshöjning på flera månader och fick då en ursäkt från förvaltningen som också lovade att förbättra kommunikationen. Trots det upprepar sig historien alltså i år igen.

– Stadsdelen fick en chans att fixa till det här för ett år sen. Det är ju de som har LSS-ansvaret för de boende. Det är deras ansvar att värna de här personerna, säger Helena Löfvendal.

Vill ha kompensation av stadsdelen

SöderortDirekt har sökt avdelningschefen Tuula Kipinoinen Ericsson på Älvsjös stadsdelsförvaltning. Hon bekräftar att hyran har höjts retroaktivt, men understryker att stadsdelen har följt stadens regler.

I övrigt hänvisar hon till att stadsdelen aldrig kommenterar hur man sköter enskilda ärenden, men i ett mejl till Helena Löfvendal skriver hon att stadsdelen “just nu arbetar med att förbättra rutinerna och – tack vare det – genomföra hyreshöjningarna tidigare på året”.

Ett svar som Helena Löfvendal inte är nöjd med.

– Jag tycker att stadsdelen har klantat sig så förbaskat och vill att de ersätter den skada som drabbar de boende, säger hon.