Här är den aktuella fastigheten. Foto: Hem & Hyra

Hyresrätter för fattiga går till högavlönade

Hyresrätterna för främst fattiga pensionärer går istället till personer med för höga inkomster. Nu granskas en förening på Kungsholmen av Skatteverket, avslöjar Hem & Hyra.

  • Publicerad 10:53, 28 apr 2020

Det är den ideella föreningen S:t Göransgården på Welanders väg som nu är under Skatteverkets lupp, avslöjar Hem & Hyra. Anledningen är att enligt föreningens stadgar ska de 79 lägenheterna, som invigdes 1935, främst ska vara för ekonomiskt behövande. Därför är hyrorna låga, idag kostar exempelvis en etta på 31 kvadratmeter 2 300 kronor, enligt Hem & Hyra.

Vem som helst kan gå med i föreningen men i stadgarna står det att man som mest får tjäna 190 000 kronor om året för att ha en chans att flytta in.

När lägenheterna sedan blir lediga ska de fördelas av styrelsen efter medlemslistan där fattigpensionärer på Kungsholmen är högsta prioritet enligt Hem & Hyra. I andra hand ska mindre bemedlade medlemmar runt om i staden erbjudas boende.

Men enligt Hem & Hyra har det varit skralt med medlemmar som uppfyller de kriterierna de senaste åren så andra hyresgäster har flyttat in. Enligt sajtens undersökning kan listan göras lång där årsinkomsterna bland hushållen som flyttat in har sträckt sig från 500 000-2,4 miljoner kronor. Fem av de åtta som flyttat in sedan januari 2019 tjänar för mycket, uppger tidningen.

Granskas av skatteverket

Därför har nu även Skatteverket fått upp ögonen för föreningen. Enligt myndigheten är det högst 30 procent av de boende som har en årsinkomst på max 190 000 kronor. Därför är det inte längre en ideell förening med allmännyttiga ändamål och då ska det inte finnas några skattelättnader, slår myndigheten fast enligt Hem & Hyra.

Därför vill Skatteverket ha in mer skatt varje år, motsvarande skatt på inkomst från normala hyror vilket skulle innebära flera 100 000 kronor extra i skatt varje år för föreningen, något som deras intäkter av hyrorna inte täcker enligt Hem & Hyra.

S:t Göransgården har överklagat beslutet som inte vunnit laga kraft. Nuvarande styrelsen uppger att det är tidigare styrelser som bär skulden och att man nu ska skärpa till styrningen, uppger Hem & Hyra.