Bemöter kritiken. "Vi försöker inte rycka ut lärarna ur skolorna för att hyra ut dem för mer pengar under långa perioder" säger vd:n Peder Hagen på Pedagogpoolen om bilden av stafett-personal i skolan. Foto: Direktpress/Tina Axelsson

Hyrföretag i skolan försvarar miljonvinster

Staden kommer inte spara pengar på att skippa hyrlärare. Det menar vd:n för Pedagogpoolen som försvarar bolagets vinst: Är bättre på administration och “gör på kuppen lite pengar”.

  • Publicerad 16:54, 14 nov 2017

Lärarfackförbunden och skolborgarrådet Olle Burell (S) har kritiserat bemanningsbolagens vinster för uthyrning av skolpersonal. Staden vill nu få kontroll på de ökade hyrkostnaderna genom att starta en egen vikariepool.

Men Peder Hagen, vd för företagen Pedagogpoolen och Lärarjouren som hyr ut personal till stadens skolor, är skeptisk. Han anser att bemanningsbolagen helt enkelt är effektivare på att rekrytera, bakgrundskolla och skicka ut vikarier till skolorna än kommunerna.

"Sparar inte pengar"

– Det är mycket tuffare för kommunen att administrera det här själv. Jag tror inte att de kommer spara pengar. Privata aktörer under konkurrens tvingar fram en effektivitet som speglar priset. I kommunen blir det inte samma press på effektivitet, säger Peder Hagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skolorna har alltid haft stora kostnader för vikarier som varit inbakade i skolornas totala lönekostnader. Nu blir priset synligt när fakturorna till bemanningsbolagen granskas, enligt Peder Hagen. Att bemanningsbolagen skulle vara dyrare eftersom företagen är vinstdrivande köper han inte.

Miljonvinster delas ut

Hans bemanningsbolag, Pedagogpoolen med sina dotterbolagen Lärarjouren och Qvalitetspoolen, har de senaste tre åren delat ut nästan 14 miljoner kronor till aktieägarna. I år planeras en utdelning på 8 miljoner kronor.

– Vår marginal beror på att vi har en mycket effektivare administration. Det är där vi tjänar pengar. Om vi lyckas leverera det här bättre än staden och på kuppen gör lite pengar ser inte jag det som ett problem, säger Peder Hagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han anser också att inhyrning i skolorna skiljer sig markant från vårdens beroende av stafettläkare.

– Vi ska inte konkurrera om de fasta lärarna utan erbjuda korttidsvikarier till exempel när någon är sjuk. Vi försöker inte rycka ut lärarna ur skolorna för att hyra ut dem för mer pengar under långa perioder, säger Peder Hagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.