Gemenskap. Grannarna Marianne Thudén, Hans Pålemar Nilsson, My Lundström, Robert Brage, Pekka Kastenbom och Hanna Holmlund trivs i sitt "kollektiv light". Foto: Mikael Andersson

I Bromstens jättekollektiv är ingen ofrivilligt ensam

I kollektivhuset Fristad i Bromsten finns plats för både ensamvargar och de som vill hänga mycket med sina grannar. "Kollektiv light", kallar de boende det själva.

  • Publicerad 15:50, 23 aug 2019

Det räcker att ta en tur genom korridorerna i kollektivhuset Fristad i Bromsten, för att inse att det skiljer sig från de flesta andra allmännyttiga hyreshus.

Vi passerar snickarverkstad, målarrum, sy- och vävateljé, gym och så en gratisbutik som kan mäta sig med vilken second hand-affär som helst, men som helt enkelt är ett sätt för de boende att byta grejer med varandra.

I den nya kafeterian, där de som vill samlas och äter ihop på fredagskvällarna, slår vi oss ner med ett gäng grannar. Marianne Thudén, Hans Pålemar Nilsson, My Lundström, Robert Brage, Pekka Kastenbom och Hanna Holmlund gillar alla "kollektivandet".

Alla utom Marianne Thudén har sökt sig aktivt till just Fristad för att de gillar den sociala biten och att hitta på saker tillsammans med grannarna.

– Jag behövde en bostad när jag flyttade tillbaka till Spånga efter att ha bott i Dalarna i 40 år och så hamnade jag här. Det är jag väldigt glad för nu! säger Marianne.

Grönt. I trädgården finns ett antal odlingslotter som intresserade får odla på. My Lundström visar Robert Brage sin pumpaodling. Foto: Mikael Andersson

Gemensamma måltider är motorn

Hur mycket "kollektivande", alltså gemensamma aktiviteter, som ordnas har varierat genom åren, berättar Hans Pålemar Nilsson.

– Från början ingick lokaler i servicehuset som ligger här intill, men det såldes av Svenska bostäder 2012. Då förlorade vi i kollektivdelen vår matsal och stora kollektivkök, som låg i den andra huskroppen, säger han.

Robert Brage, en av två ordförande i husföreningen, beskriver de gemensamma måltiderna som motorn i kollektivet. Han får medhåll av de andra.

– När vi hade matsalen fanns här fem-sex matlag som turades om att laga middag, det kunde vara 90 personer på en sittning. Utan den sjönk den sociala samvaron. Men nu är det på uppgång igen, sedan den här lokalen blev klar i julas, säger Robert Brage.

Alla i hela huset får inte plats samtidigt, men det har aldrig varit något problem eftersom inte alla i de 135 lägenheterna väljer att delta i gemensamma aktiviteter.

My Lundström är inne på sin fjärde lägenhet i huset.

– När jag och barnens pappa separerade flyttade jag bara till en annan port. Jag har mina närmaste vänner här i huset, de är mitt nätverk. Vi är barnvakter åt varandra och hjälps åt. Är man ensam hemma en fredagkväll så går man till kafeterian och äter med matlaget, säger hon.

Återbruk. My Lundström, Marianne Thudén och Pekka Kastenbom i husets gratisbutik. "Vi byter böcker och allt möjligt annat", säger Pekka Kastenbom. Foto: Mikael Andersson

Flera av grannarna använder det gemensamma gymet. Här Pekka Kastenbom, Hanna Holmlund och My Lundström. Foto: Mikael Andersson

"Hittar ofta på saker spontant"

Minst fyra gånger om året har kollektivhusföreningen möte för alla boende. Då fattas beslut om aktivitetsgrupper, fester och andra gemensamma frågor. Den som har en ny idé kan presentera den för de andra.

Men gemenskapen i huset bygger inte endast på organiserade aktiviteter, även om det är ett bra sätt att lära känna folk, påpekar Hanna Holmlund.

– Man hittar ofta på saker spontant. Just nu är vi några stycken som testar att göra eget honungsöl ihop. Man grillar tillsammans i trädgården eller kollar Eurovision, säger hon.

Grannarna vi träffar tycker att nivån på deltagandet är lagom.

– Det är svårt att kräva av alla som flyttar in att de ska vilja engagera sig, så som bostadsmarknaden ser ut. Man kan välja att vara ensam här, men man är aldrig ensam mot sin vilja! Det finns alltid någon att dricka kaffe med, säger My Lundström.

Så funkar det

Kollektivhuset Fristad byggdes 1984 och ligger på Cervins väg i Bromsten.

Det ägs och förvaltas av det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska bostäder och lägenheterna förmedlas genom den vanliga bostadsförmedlingen i Stockholm.

De gemensamma utrymmena finansieras genom ett litet påslag på hyran.

Pengar till inköp får kollektivhusföreningen genom att de boende själva står för all städning av fastigheten.

Här byggs Västerorts nya idrottscentrum

Nyheter ✓Friidrottshall ✓Fotbollsplan ✓Löparbanor Sedan 2015 har Stockholms stad haft planer på att bygga ett idrottscentrum i Bromma, Bällsta IP. Nu är det dags för allmänheten att tycka till om förslaget.tisdag 18/2 16:59

"Spökbuss" avgår från Vällingby

Nyheter Fel tidtabell sitter uppe – ska bytas Buss 116 från Vällingby centrum går enligt den fysiska tidtabellen i Vällingby centrum bara på julafton. Men faktum är att den har över 80 avgångar varje vardag. Nu ska tidtabellen bytas ut.tisdag 18/2 16:28

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt