Beridna vaktparaden. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

I dag: Premiär för hästparaden genom Stockholm

Varje år genomför Försvarsmakten cirka 40 beridna vaktparader och i tåget finns både hästar, soldater, officerare och militärmusiker. I veckan är det dags.

  • Publicerad 10:02, 26 apr 2018

Säsongen pågår mellan april och september och årets premiär sker nu på torsdag den 26 april.

Det musikaliska och figurativa programmet är nytt och i år ska Livgardets dragonmusikkår framföra musik av bland annat Monica Zetterlund, Björn Skifs och Peps Persson från borggården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hålltiderna på premiären för den beridna vaktparaden torsdagen den 26 april är följande:

Klockan 11.35 rider soldaterna ut från kavallerikasern på Lidingövägen 28 och rider längs Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan Gustav Adolfs torg och Norrbro.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klockan 11.45 ungefär passerar paraden Stureplan.

Klockan 12.15 når vaktparaden slottet där vaktavlösningsceremonin med musikaliskt program genomförs fram till klockan 13.15.

Gammal tradition

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Stockholms stombussar bli snabbare

Nyheter Hårdsatsning på ettan och fyran Längre busskörfält, ihopslagna hållplatser och borttagna p-platser. Så vill stadens snabba på ettan och fyrans bussar.måndag 20/8 11:14

Nu öppnar Stockholms nya jättegymnasium

Nyheter De första eleverna redo att plats i anrika byggnaden på Kungsholmen Det var spänning i luften på Hantverkargatan på måndagsmorgonen när Anna Whitlocks gymnasium slog upp portarna. "Det känns spännande att få vara med från början och forma kulturen i skolan", säger...måndag 20/8 10:28