Beridna vaktparaden. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

I dag: Premiär för hästparaden genom Stockholm

Varje år genomför Försvarsmakten cirka 40 beridna vaktparader och i tåget finns både hästar, soldater, officerare och militärmusiker. I veckan är det dags.

  • Publicerad 10:02, 26 apr 2018

Säsongen pågår mellan april och september och årets premiär sker nu på torsdag den 26 april.

Det musikaliska och figurativa programmet är nytt och i år ska Livgardets dragonmusikkår framföra musik av bland annat Monica Zetterlund, Björn Skifs och Peps Persson från borggården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hålltiderna på premiären för den beridna vaktparaden torsdagen den 26 april är följande:

Klockan 11.35 rider soldaterna ut från kavallerikasern på Lidingövägen 28 och rider längs Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan Gustav Adolfs torg och Norrbro.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klockan 11.45 ungefär passerar paraden Stureplan.

Klockan 12.15 når vaktparaden slottet där vaktavlösningsceremonin med musikaliskt program genomförs fram till klockan 13.15.

Gammal tradition

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

100-åringen som älskas av hela kvarteret

Nyheter "Tigern på Heleneborgsgatan" om kärleken till Söder, Torsten – och livet I snart 70 år har Ingegerd Brusewitz bott i samma hus i Hornstull. När hon i veckan fyllde 100 år firades hon storslaget av grannarna. Här berättar hon om kärleken till sitt älskade Söder.söndag 27/5 8:30

De klär ut sig till sjöjungfrur

Nyheter Fenomenet "mermaiding" har kommit till Stockholm Har du alltid tyckt att den lilla sjöjungfrun Ariel är den bästa Disney-karaktären? Drömmer du om att få ta dig fram i vattnet med hjälp av en fena? Då kanske mermaiding är något för dig.söndag 27/5 8:00