Beridna vaktparaden. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

I dag: Premiär för hästparaden genom Stockholm

Varje år genomför Försvarsmakten cirka 40 beridna vaktparader och i tåget finns både hästar, soldater, officerare och militärmusiker. I veckan är det dags.

  • Publicerad 10:02, 26 apr 2018

Säsongen pågår mellan april och september och årets premiär sker nu på torsdag den 26 april.

Det musikaliska och figurativa programmet är nytt och i år ska Livgardets dragonmusikkår framföra musik av bland annat Monica Zetterlund, Björn Skifs och Peps Persson från borggården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hålltiderna på premiären för den beridna vaktparaden torsdagen den 26 april är följande:

Klockan 11.35 rider soldaterna ut från kavallerikasern på Lidingövägen 28 och rider längs Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan Gustav Adolfs torg och Norrbro.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klockan 11.45 ungefär passerar paraden Stureplan.

Klockan 12.15 når vaktparaden slottet där vaktavlösningsceremonin med musikaliskt program genomförs fram till klockan 13.15.

Gammal tradition

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Robyn-fans tävlar om biljetter till hemligt gig

Nyheter Här möts de på Mariatorget för att interagera – med sina telefoner Nu på måndag är sista dagen för Robyn-fans att samla poäng till stjärnans hemliga gig i Stockholm. Så här går det till.söndag 21/10 20:00

Här byggs nya bron till Djurgården

Nyheter Då ska den vara klar Bygget av Folke Bernadottes bro som ska länka ihop norra och södra Djurgården är nu igång.söndag 21/10 9:02