I Edsberg frodas växter och relationer

I våras sattes de första fröerna i jorden för att skapa gemenskap och trygghet i Edsberg. Några månader senare frodas växter i området.

  • Publicerad 12:36, 12 jul 2018

Det var vid månadsskiftet april/maj som stadsodlingen tog fart på två platser i Edsberg. Vid infarten till Edsberg och Skyttevägen 1 ligger en ut av dessa platser. Här har de boende Hans Carlström och Marianne Carlström varit engagerade i stadsodlingen.

– Den här platsen är så lämplig. Det är dels lutningen och dels är det som en ingång till Edsberg, säger Hans Carlström.

Syftet med stadsodlingen, ett initiativ från Sollentunahem och de boende i området, är att främja gemenskap bland de boende, öka tryggheten i området och att folk ska känna stolthet över Edsberg. Gemenskapen kan uppstå när folk stannar upp för att prata med varandra vid odlingen.

– Det har gått relativt bra, över förväntan. Det är många som kommer och tittar och får upp ögonen för odlingarna. Men vi har inte sålt in hos alla att vem som helst får komma och odla här, säger Hans Carlström.

Stadsodlingen har redan lockat odlare från flera generationer och som mest ska ett 20-tal personer ha varit på plats vid odlingen samtidigt. Till exempel så har en 11-åring odlat vattenmeloner vid stadsodlingen.

Men kanske är projektet något som får växa till sig ännu mer till nästa år. Då har odlarna hela vintern på sig att planera inför året och informera fler människor om stadsodlingen.

– Det blir mer och mer så att folk vågar sig hit och frågar saker. Gemenskapen blir nog ännu större till nästa sommar, menar Hans Carlström.

Han ser att odlingen skapar förutsättningar för folk att komma närmare varandra. Samtalsämnena blir fler.

– Man har lite mer att prata om än väder och vind. Det blir mycket odlingskunskap. Jag kan få frågor som handlar om när man vet att potatisen är klar.

Det kan hända mycket på odlingsplatserna till nästa år. Nya växter kan tillkomma, växter kan omplaceras och det kan tillföras sittplatser till stadsodlingarna.

– Tanken är att det ska utformas av de boende. Det finns alla möjligheter att variera sig och testa det som efterfrågas, säger Elin Sundqvist på Sollentunahem.

Förutom Skyttevägen finns en stadsodling på Ribbings väg. Kanske kan konceptet sprida sig till andra platser i Sollentuna.

– Innan midsommar kom det hit folk från andra delar av Sollentuna. En ville ta med sig konceptet till Klasro, säger Elin Sundqvist.

MER Stadsodlingarna

Stadsodlingarna är ett initiativ av Sollentunahem och de boende i området.

Projektet drivs med stöd av Boverket och i samarbete med Hyresgästföreningen.

Projektet ska drivas fram till augusti 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ny lag skapar förvirring kring skolfoto

Nyheter Förvirringen kring vad som gäller efter den nya GDPR-lagstiftningen har gjort att flera förskolor väljer det säkra före det osäkra och skippar skolfotograferingen.onsdag 26/9 9:04

Majoriteten inte längre i majoritet

Nyheter Den slutgiltiga rösträkningen i kommunvalet är nu fastställd. Nu står det klart att den nuvarande majoriteten inte längre är i majoritet.tisdag 25/9 10:07

Miljöpartiet inleder samtal med Alliansen

Nyheter I dag inleds samtalen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Förhoppningen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.måndag 24/9 9:30