I Edsberg frodas växter och relationer

I våras sattes de första fröerna i jorden för att skapa gemenskap och trygghet i Edsberg. Några månader senare frodas växter i området.

  • Publicerad 12:36, 12 jul 2018

Det var vid månadsskiftet april/maj som stadsodlingen tog fart på två platser i Edsberg. Vid infarten till Edsberg och Skyttevägen 1 ligger en ut av dessa platser. Här har de boende Hans Carlström och Marianne Carlström varit engagerade i stadsodlingen.

– Den här platsen är så lämplig. Det är dels lutningen och dels är det som en ingång till Edsberg, säger Hans Carlström.

Syftet med stadsodlingen, ett initiativ från Sollentunahem och de boende i området, är att främja gemenskap bland de boende, öka tryggheten i området och att folk ska känna stolthet över Edsberg. Gemenskapen kan uppstå när folk stannar upp för att prata med varandra vid odlingen.

– Det har gått relativt bra, över förväntan. Det är många som kommer och tittar och får upp ögonen för odlingarna. Men vi har inte sålt in hos alla att vem som helst får komma och odla här, säger Hans Carlström.

Stadsodlingen har redan lockat odlare från flera generationer och som mest ska ett 20-tal personer ha varit på plats vid odlingen samtidigt. Till exempel så har en 11-åring odlat vattenmeloner vid stadsodlingen.

Men kanske är projektet något som får växa till sig ännu mer till nästa år. Då har odlarna hela vintern på sig att planera inför året och informera fler människor om stadsodlingen.

– Det blir mer och mer så att folk vågar sig hit och frågar saker. Gemenskapen blir nog ännu större till nästa sommar, menar Hans Carlström.

Han ser att odlingen skapar förutsättningar för folk att komma närmare varandra. Samtalsämnena blir fler.

– Man har lite mer att prata om än väder och vind. Det blir mycket odlingskunskap. Jag kan få frågor som handlar om när man vet att potatisen är klar.

Det kan hända mycket på odlingsplatserna till nästa år. Nya växter kan tillkomma, växter kan omplaceras och det kan tillföras sittplatser till stadsodlingarna.

– Tanken är att det ska utformas av de boende. Det finns alla möjligheter att variera sig och testa det som efterfrågas, säger Elin Sundqvist på Sollentunahem.

Förutom Skyttevägen finns en stadsodling på Ribbings väg. Kanske kan konceptet sprida sig till andra platser i Sollentuna.

– Innan midsommar kom det hit folk från andra delar av Sollentuna. En ville ta med sig konceptet till Klasro, säger Elin Sundqvist.

MER Stadsodlingarna

Stadsodlingarna är ett initiativ av Sollentunahem och de boende i området.

Projektet drivs med stöd av Boverket och i samarbete med Hyresgästföreningen.

Projektet ska drivas fram till augusti 2019.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Mångakampare förenas på "Vallen"

Nyheter Sollentuna får prestationscentrum Sollentunavallen blir landets femte plats som prestationscentrum inom friidrotten. Det är landets mångkamparna som ska förenas i Sollentuna.fredag 14/12 15:40

Maria tomtar för hundarnas skull

Nyheter "Vill göra julafton till något mer än att sitta hemma och äta julmat" Behöver du en tomte till julafton och kan tänka dig att betala med en gåva till Hundstallet har Maria Hedbeck konceptet. – Jag vill göra julafton till något mer än att sitta hemma och äta julmat,...fredag 14/12 8:30