Elevassistenten Linnea Olby gläds med Livia som fått yatzy, Simon räknar poäng. Foto: Mikael Andersson

I Hässelbys matteklubb är allt rätt så länge du tänker

Matematikundervisningen i skolan är ofta förknippad med att sitta och räkna i en bok. Men i Matteklubben på Loviselundsskolan struntar man i hur många äpplen Lisa har kvar om hon ger några till Pelle.

  • Publicerad 15:50, 4 maj 2016

Matteklubben är ett komplement till den mer traditionella teoretiska matematikundervisningen i skolan. Här använder man inga böcker. Istället försöker man få igång eleverna genom olika spel där det handlar om att räkna i huvudet och se samband i matematiken. Det är praktisk matte istället för teoretisk.

– Det finns inget rätt eller fel. Även om svaret inte blir rätt så är inte poängen att det blir rätt utan att man ska få tänka. Det tycker jag är största skillnaden på teoretisk och praktisk matte, berättar Hampus Blomquist, som håller i Matteklubben på Loviselundsskolan i Hässelby gård.

Komplettera skolan

Matematiken i skolan är ofta väldigt teoretisk. Man sitter ner och räknar i en bok. I Matteklubben är det inte alls så.

– Det ska inte vara en skolgrej, utan det ska komplettera skolan. Det är inte lektion där vi ska sitta ner och ha matte i en timme. Det ska vara rolig matematik för att väcka och hålla kvar intresset.

Hampus Blomquist hjälper Saga och Melinda med poängen i yatzy. Par, triss, kåk och självklart yatzy. Foto: Mikael Andersson

En klubb för alla

När vi träffar Matteklubben på Loviselundsskolan så spelar de en variant av yatzy, där det är färger på tärningen istället för prickar. Här är det poängräkningen som blir matematiken. Men det handlar inte om en klubb bara för elever som har svårare för matte än andra. Tvärtom, alla får vara med.

– Säg att man skulle sätta alla som har svårt för matte i samma grupp. Då känner de av varandra och fattar direkt att "okej det är bara vi som har svårt för matte här", då skapar man en negativ energi, säger Hampus Blomquist.

Exklusiv klubb

De har bara varit igång en kort tid, men ryktet på skolan har spridits. Alla vill vara med i Matteklubben. Kan det faktum att det är en "klubb" ha något att göra med det?

– Ja det blir lite så. Heter det lektion eller mattegrupp så tar det lite udden av det, men så fort de hör "klubb" så blir det speciellt, säger Hampus Blomquist.

Matteklubben vill väcka intresset för matematik i vardagen. Här är Tyra och Angelina i ett parti yatzy. Foto: Mikael Andersson

"Det är annorlunda"

Saga, 10 år, och Melina, 9 år, är mitt inne i ett spännande parti yatzy. De går i trean och är med i Matteklubben, de gillar att det är något som inte känns som skolan.

– Det bästa är att man får spela spel, och lära sig matte, säger Melina.

– Och testa nya saker hela tiden, det är annorlunda, säger Saga.

Känner ni att ni blir bättre på matte?

– Ja men det tror jag faktiskt, säger Melina.

Om Matteklubben

Matteklubbens mål är att få alla barn att tycka det är roligt med matte och visa att det är mer än att bara räkna i böcker.

Ledarna på fritids går en extern kurs hos Matteklubben och kan sedan börja forma sina egna matteklubbar på skolorna.

Mer info.

Polisen punktmarkerar fortkörare till skolstarten

Nyheter Utökade hastighetskontroller: "Alltför många som kör för fort" I samband med skolstarten i Stockholm i veckan utökar polisen sina hastighetskontroller. Fokuset kommer att ligga främst på 30-sträckor och områdena kring stadens skolor. ”Var vaksamma på...måndag 19/8 17:13

Han har koll på alla lekplatser i Västerort

Nyheter Kaj guidar småbarnsföräldrar till utomhuslek En lista över lekplatser – av barnfamiljer för barnfamiljer. Det var Hässelbybon Kaj Jones idé, och förra veckan började han dela sin interaktiva guide till Västerorts lek i lokala Facebookgrupper.måndag 19/8 17:02

Vi är Västerort

Stockholm Direkt