I kväll samlar Sofia Rapp Johansson in pengar för att betala sin advokat

Sofia Rapp Johansson stämde staten och förlorade. I kväll föreläser hon i Enköping för att samla in pengar och lyfta frågan om barn som far illa.

  • Publicerad 18:09, 22 sep 2016

– Eller föreläser och föreläser. Det låter så tråkigt. Man kan säga att jag drar min livshistoria, säger Sofia Rapp Johansson.

Sofia Rapp Johansson stämde staten efter en barndom i fosterhem i Enköping som präglades av sexuella övergrepp, vanvård och en socialtjänst som inte ingrep.

Tidigare i år förlorade hon när ärendet prövades i Svea hovrätt och fick inget skadestånd.

Nu har hon en skuld till advokaten på 1.1 miljon kronor.

– Det här är ett sätt att samla in pengar, men också ett sätt att lyfta frågan och få kommuner att ändra sina rutiner när det gäller barn som far illa, säger Sofia Rapp Johansson.

Vännen Sondra Glitterblicken Osmancevic är den som har dragit igång insamlingsturnén, som startade i somras i Örebro.

I kväll är det Enköpings tur att få besök. Klockan 19.00 kör en trubadur igång på restaurang K 14 i centrala Enköping.

Senare under kvällen ska även Sofia Rapp Johansson föreläsa.

– Det här är också ett forum att träffa andra som varit med om liknande upplevelser, säger Sofia Rapp Johansson.

Siktet för Sofia Rapp Johansson är även inställt på att ta målet vidare till Europadomstolen. Men det kostar ytterligare mer pengar.

– Handlingar ska översättas till engelska och en advokat ska betalas, säger hon.

Hon menar att det vore symboliskt viktigt att vinna mot staten i Europadomstolen. Då skulle andra som varit med om liknande händelser se att det är möjligt att vinna.

– Jag tror att det skulle bli som en ketchup-effekt och strömma in anmälningar. Om fler gapar kommer det att gå fort, säger Sofia Rapp Johansson.

LÄS ÄVEN:

Insamling för Sofia Rapp Johansson

Sofia Rapp Johansson förlorade kampen mot staten

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Lokal Lucia är svår att rekrytera i år

Nyheter Uttagningen till Enköpings Lucia har startat. Den här gången har det dock varit svårt att hitta kandidater. – Det är få som söker, säger körledare 
Viktoria Strandberg.onsdag 17/10 15:00

Enköpingsbor kan få dricka Västeråsvatten i framtiden

Nyheter En vattenledning från Västerås föreslås för att säkra tillgången till dricksvatten i Enköping. Projektet beräknas kosta 565 miljoner kronor. – Kommunen växer snabbt, säger Mats Flodin (M).onsdag 17/10 13:03