Omfattande. 9000 böcker, ett tusental pärmar med forskning, tidsskrifter, månstenar och ufo-fynd. Allt får plats i Skälbyvillan. Foto: Ylva Bergman

I Skälby döljer sig en av Sveriges största ufo-samlingar

Clas Svahn är Järfällabon som ger svensk ufologi ett ansikte runtom i hela världen. Nu visar han upp sin enorma samling av ufo-material.

  • Publicerad 16:16, 27 sep 2019

Först passerar du Astronomivägen, därefter Meteoritvägen. I ena hörnet finns ett gytter av gator som är döpta efter stjärntecken. Många känner till kvarteren i Skälby som är döpta med rymdnamn, men få är medvetna om att ett av husen faktiskt innehåller en slags till portal till den oändliga rymden. Här bor nämligen Clas Svahn tillsammans med sina 9000 böcker – om ufon. Det är en av de största samlingarna i Sverige. 

– Det mesta jag läser handlar inte om ufon, det kan låta konstigt. Det handlar om vetenskap och om astronomi, två av mina stora intressen. 

Inte troende

Till vardags är han journalist på Dagens nyheter, men på fritiden är han är vice ordförande i föreningen Ufo Sverige. Dessutom är han ordförande för stiftelsen Archives for the Unexplained, ett 550 kvadratmeter stort arkiv i Norrköping där de samlar material om diverse oförklarliga saker. Ufo-intresset började på allvar när han var 16 år och startade en ufogrupp i Mariestad. 

– Jag är inte troende, jag vill veta vad folk ser. Då upptäckte jag som 16-åring att det fanns jättemycket som folk såg som jag inte kunde förklara. Men också jättemycket saker som man faktiskt kunde förklara.

Ufo Sverige är alltså inte en förening för människor som hoppas bli bortrövade av gröna män. En stor del av deras verksamhet går ut på att analysera uforapporter och komma på vad som egentligen har inträffat.

Av 300 inkomna rapporter om året så är det endast ett par stycken som inte går att förklara och därför får ufo-stämpel. Det innebär att de lägger otroligt mycket tid och energi på att, i praktiken, motbevisa utomjordisk aktivitet. Clas Svahn liknar deras verksamhet med folklivsforskning. 

– När folk i framtiden frågar vad man trodde på nu, då har vi faktiskt svaret. Det är den ena sidan. Den andra är att det finns rapporter som är genuint svårförklarliga, som vi inte förstår. Båda de sidorna gör att det är värt att hålla på med det här.

Underligt. Ett av Claes Svahns favoritfynd, en oxidlegering som tycks ha fallit från skyn. Foto: Ylva Bergman

Utomjordiskt. I vardagsrummet stoltserar hans egen samling av månstenar. Bland annat. Foto: Ylva Bergman

Bibliotek i källaren

Clas Svahn visar upp källaren i Skälbyvillan. Allrummet är dagen till ära bräddfyllt med travar av tusentals klassiska serietidningar, en donation som ska säljas till förmån för arkivets verksamhet. Källarväggarna syns inte. De täcks av hyllor som dignar av böcker och tusen pärmar med Clas Svahns egen forskning. De minsta rummen är inredda som bibliotek och hyllorna leder oss in i en slingrig spiral av bokväggar. 

– Det är tur att det inte har brunnit här. Mycket är unikt, det går inte att få tag på helt enkelt, säger han. 

Det är en mörk natt när ett ungt par är ute och kör bil i Värmland, i närheten av Charlottenberg. Plötsligt ser de ett ljussken som sjunker ner mot vägen framför dem. När ljuset passerar skakar bilen som av stormvindar. Hela skogen lyses upp bakom dem varpå ljuset försvinner, upp mot himlen. Händelsen är fortfarande outredd och klassas därför som ufo.

Trots alla hundratals historier som Clas Svahn fått ta del av så är han själv ambivalent till vad som kan finnas “där ute”. 

– Finns det några andra där ute än vi? Ja, det skulle jag tro, på någon nivå. Kosmos är enormt stort och enormt gammalt. Samtidigt är det ju så att vi finns en väldigt kort tid av den här långa tiden som kosmos har funnits. Det kan ha kommit och gått hur många civilisationer som helst. Kan de komma hit? Det vet ju ingen.

Känd. I 45 år har Clas Svahn engagerat sig i ufo-frågan, vilket har resulterat många vänner och kontakter. Foto: Ylva Bergman

Journalist, hobbyastronom och ufoforskare

Bor: Skälby.

Ålder: 61 år.

Gör: Journalist på DN. Vice ordförande och internationell samordnare vid Ufo Sverige. Ordförande i Archives for the Unexplained. Redaktör för tidningen Ufo-aktuellt. Författare och ufoforskare.

Aktuell: Med boken "Verklighetens arkiv X".

Övrigt: Är dessutom hobbyastronom och har byggt ett observatorium i Mariestad. Har skrivit ett 30-tal böcker om ufon och oförklariga fenomen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt