Vänsterfikare i Kärrtorp. "Väntat med växande Vänsterparti". Det säger Johan Lektorp och Johan Grimlund. De utan rösträtt heter Sander och Otto. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Karin Nilsson

I Skarpnäck röstade var fjärde på Vänsterpartiet

Röd, rödare – Söderort. I Skarpnäcks stadsdel klev Vänsterpartiet starkt framåt på brutal bekostnad av sina rödgrönrosa allierade i Stadshuset. "Folk taktikröstar när blockmarginalerna är så små", säger sjuksköterskan Johan Lektorp.

  • Publicerad 14:10, 11 sep 2018

Här finns på något sätt en stolthet i att vi inte är Sjöbo

Vardag efter valet och regn på ingång över Kärrtorps lilla centrum. Vid ett kafébord sitter Johan Lektorp och Johan Grimlund med uppsikt över sina barn som leker på torget.

Båda är trogna V-röstare bosatta i Bagarmossen och ingen av dem är direkt förvånad över att partiet ökat i de här områdena.

– Lite förvånad kanske, ändå, att det gick sååå pass bra, även om jag hade det på känn. För tio år sedan bodde det fler arbetare här, nu är det mer gentrifierat med fler inflyttade höginkomsttagare, säger 41-årige Johan Grimlund, programmerare.

– Jo, fast min fördom är att de som väljer att flytta hit är mer vänster överlag. Det är reklamare och folk med universitetsutbildning, tänker sjuksköterskan Johan Lektorp, 34.

Här i distriktet Kärrtorp C fick V närmare 26 procent av kommunrösterna, 10 procentenheter mer än 2014. I hela Stockholm ligger V-ökningen på 4,1 procentenheter.

Det är deras största ökning i stadsdelen och trenden ser likadan ut i en förkrossande majoritet av de 28 Skarpnäcks-distrikten: väldigt växande V, något minskande men ändå hyfsat stabila Socialdemokrater, medan Miljöpartiet och Feministiskt initiativ backar hårt i tidigare starka kvarter.

Hur mycket Söder tål Bagis?

Framförallt MP har minskat drastiskt, i Kärrtorp C med 6,3 procentenheter, vilket inte förvånar de föräldralediga fäderna. De tror att människor som förr röstade på dem nu dömer ut partiet som ideologiskt svagt och svårt att lita på, med bakslaget att alla partier rasar efter några år vid makten. Och många som övergav det röda i förra valet för att kryssa rosa, har nu återvänt.

Blev förhörd om politik i lekparken

– När marginalerna mellan blocken är så små vill ingen chansa så jag tror absolut att många Fi:are i år valde vänstern. Här utgår jag lite från att alla man träffar är någonstans i det rödgrönrosa blocket. Igår i lekparken var det en kvinna jag aldrig träffat förr som direkt frågade vad jag röstade på, hon var själv V-röstare. Här finns på något sätt en stolthet i att vi inte är Sjöbo, där alla väljer SD, säger Johan Lektorp, innan han måste jaga ifatt sin son som är på väg att sjappa.

Ett stenkast från centrumet ligger det distrikt – Fyrskeppsvägen, Huvudskärsvägen, Söderarmsvägen – där just Sverigedemokraterna gjort sin största ökning i stadsdelen: i Kärrtorp N fick de 8,5 procent av kommunrösterna, en ökning på 3,7 procentenheter.

RÖSTLUND "Byn var så röd att Lenin skulle rest sig upp i sitt mausoleum och bugat av respekt" 

"Livrädd för SD"

Det förvånar 62-åriga förskoleläraren Ann Sjöblom, som bott i distriktet 14 år.

– Usch. Varför det är så? Jag vet inte. Jag är förvånad, speciellt med tanke på alla de antirasistiska demonstrationer vi haft där, säger hon och pekar åt torget till.

Att stadsdelen Skarpnäck dragit så hårt åt vänster överraskar dock inte. "Folk är livrädda för SD här". Själv valde hon efter en del tvekan Socialdemokraterna.

– De ligger ändå mig närmast om hjärtat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så röstade man i Östra Söderort

I valkretsen Östra Söderort kryssade man så här i kommunvalet.

S: 27,6% (-1,5)

V: 18,5% (+5,9)

MP: 9% (-6,3)

Fi: 4,6% (-0,9)

M: 14,2% (-3,9)

KD: 3,6% (+1,1)

C: 5,7% (+2,4)

L: 6,0% (+0,9)

SD: 9,6% (+3,0)

Östra Söderort inkluderar stadsdelsområdena Skarpnäck, Farsta, Årsta-Enskede-Vantör.

"Man kan inte ha svar på allt". Ann Sjöblom är förvånad över att SD ökat i hennes distrikt. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu sprängs gamla Farsta sjukhem bort

Nyheter ✓Det här ska hända på platsen ✓Nynäsvägen stängs av ✓Busstrafiken leds om Det ska bli både hyres- och bostadsrätter där Farsta sjukhem ligger idag. Men först ska hela rasket rivas, vilket man nu börjat med.tisdag 20/11 11:51

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10