Etta Foto: Claudio Britos

I skogen fortsätter jakten på kontroller

Tävlingarna och träningsfikat är inställt och 70-plussarna får träna ensamma. Annars är orientering en sport som lämpar sig rätt bra för coronatider.

  • Publicerad 13:44, 8 apr 2020

När jag är ute och letar kontroller i skogen glömmer jag bort allt.

Klockan börjar närma sig klockan sex på eftermiddagen. Vid fotbollsplanerna pågår träningarna för fullt och vid Snättringe SK:s klubbhus väntar ett femtiotal yngre barn och elitsatsande tonåringar på dagens orienteringsträning ute i skogen.

– Vi utvecklar kontinuerligt våra träningar och har kommit på många sätt att träna orientering utan att behöva samla många människor på samma plats. Bland annat samlas vi i mindre grupper. Eftersom alla tävlingar är inställda så utformar vi en del träningar så att de liknar tävling, säger Jörgen Hector, ledare i Snättringe SK.

Fikat inställt

Kurser för vuxna nybörjare och barn är planerade i april. Förutom att de flitigt följer Folkhälsomyndigheternas råd för att minska spridningen av corona har nu Snättringe SK bland annat stängt ner sitt klubbhus där omklädningsrummen finns och där den sedvanliga fikan brukar hållas efter varje träning. Och de äldre orienterarna har fått anpassa sig.

– Normalt har vi 70-plussare som kommer på träningarna men de får nu träna för sig själva på dagarna och gör sin orienteringsrunda på dagen istället för att undvika folksamlingar, säger Nadja Dahlström, ordförande.

Snättringe SK har idag cirka 500 medlemmar. Många av dem är veteraner som fungerar som mentorer för de elitsatsande tonåringarna. Veteranerna bidrar också med att skapa nya banor och skriva ut kartor inför träningarna.

– I och med corona har veteranerna fått göra sina uppgifter på dagen då vi inte är här. Det är lite tråkigt att de inte är på plats, säger Jim Christie, sammankallande för ungdomskommittén.

Fotbollen inställd

Fotbollen är en sport som drabbats desto hårdare av coronakrisen. Bredängslaget Newroz FC skulle spelat sin första seriematch i division två i början av april. Men nu har Svenska fotbollförbundet valt att senarelägga starten till början av sommaren.

Newroz har stängt sina omklädningsrum och ställt in alla träningsmatcher tills vidare. Dessutom har spelarna fått två veckors semester för att minska spridningen av viruset.

– Vi följer myndigheternas råd noga. För oss var det ett hårt slag såklart, rent ekonomiskt men även psykiskt. Alla spelare samt ledare var förväntansfulla och taggade inför premiären men någonstans måste vi se människan och hälsan före allt, säger sportchefen Daniel Acat.

MÖRKER. Förutom att tävla ute i skogen finns det möjlighet med orientering i stadsmiljö. Foto: Claudio Britos

Jörgen Hector tror dock att krisen kan leda till något bra, genom den innovation och gemenskap den tvingar fram.

– Flexibiliteten i att kunna träna när som helst under dagen är ett tydligt exempel på det som funkar i detta rådande läget. Du kan idag ladda ner kartor för orientering online och på det sättet träna på egen hand. Det bidrar till en bättre folkhälsa, säger Jörgen Hector.

Lilly Christie är femton år och har hållit på med orientering i tre år. För henne betyder sporten allt under dessa tider.

– Det är såklart lite läskigt med coronaviruset. Men när jag är ute och letar kontroller i skogen glömmer jag bort allt. Och känslan efter är nog den bästa.

Sugen på kontrolljakt?

Naturpasset är en möjlighet för alla att uppleva orientering. 30 orienteringskontroller sitter utsatta i skogarna runt Gömmaren och karta finns att köpa i Snättringekiosken, hos Snättringe orientering vid Källbrinks idrottsplats och hos Morén cykel i Huddinge Centrum. Kontrollerna sitter uppe fram till i höst, så det finns gott om tid. Vissa kontroller är enkla att hitta, några är lite svårare, så det fungerar både för nybörjare och de mer erfarna. För många räcker kartan till flera träningspass.

Newroz FC

Newroz FC bildades 2008 av en grupp Bredängsungdomar. Många av dem hade kurdisk bakgrund och namnet kommer från namnet på det kurdiska nyåret. ”Men för oss betyder det också en ny chans i livet, glädje och festligheter. Men också nytänkande och nystart”.