Förnyar. Mikael Sol, uppväxt i Alby och Vårby gård, har placerat huvudserien i julinumret av Fantomen i Stockholm, bland annat i Alby. Foto: Jan Bielecki © King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont/Mattias Mattsson

I sommar går Fantomen på Stockholms gator

Hemmet har han i en grotta i Bengalis fiktiva djungel, men ibland går Fantomen på stadens gator som en vanlig man, enligt ett gammalt djungelordspråk. I sommar gör han precis det, och nu är det Stockholms gator han går på.

  • Publicerad 07:30, 22 jun 2019

Serien som kommer ut i butikerna 27 juni utspelar sig bland annat i Hammarby sjöstad, Slussen, Gamla stan och, kanske lite otippat, i Alby.

– Det här serien är en ganska realistisk för att vara Fantomen. Det är roligt att jobba med den kontrasten. Mellan innerstan och förorten, det realistiska och det fantastiska, säger Mikael Sol som är manusförfattare till serien.

Serien handlar om Djimon som flyttat till Alby från Bengali och som tampas med demoner. Mikael är själv uppväxt i Vårby gård och i Alby och i serien är det Alby som är det jordnära hemmet och som står i stark kontrast till en ytligare och mer korrumperande innerstad.

– För mig var Vårby gård och Alby som Astrid Lindgrens Bullerbyn när jag var barn. Det var först när jag blev äldre och började åka in mot stan som jag förstod att alla inte såg det så. Jag började på konstskola på Lidingö när jag var 21, och då skämdes jag för var jag kom ifrån, säger han.

Dålig självkänsla

Den psykiska ohälsan som Djimon tampas med är också speglad i Mikael, som tidigare gett ut en självbiografisk serieroman om psykisk sjukdom. I den nya Fantomenserien lider Djimon av tvångstankar som påverkar hans självkänsla och gör honom väldigt utsatt när folk omkring honom utnyttjar hans talang för målning.

– Det är ju min egen känsla, men jag tror att det det finns en kollektiv dålig självkänsla kring förorten, när man kommer ut ur Bullerbyn och ser att folk inte alls ser ditt hem på samma sätt som du.

HEMMA. I serien är Alby det jordnära hemmet som står i kontrast till en ytligare och mer korrumperande innerstad. Foto: Jan Bielecki © King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont

Nu bor han i Skåne och sedan 2012 är han redaktör på Fantomen, en serie som funnits sedan 1936. Ett enormt arv att ta hand om, särskilt för någon som faktiskt inte läste Fantomen med någon särskild entusiasm som barn.

– Min bästa kompis och mina kusiner läste Fantomen, så jag läste deras serietidningar när jag var där. Men jag tyckte Fantomen var lite mossig. Den var svartvit på den tiden och jag gillade mer de glossiga färgglada amerikanska serierna.

Mossighet är även det som en del av Fantomens kritiker har tagit fasta på när de påpekar att Fantomen är en vit man i en före detta brittisk koloni, en white saviour som ska rädda dagen för vildarna i djungeln.

– Jag vet inte hur sant det där varit egentligen. På 60-talet bytte man tecknare och då fick Bengali en svart president och Fantomen fick vara en del av en humanistisk världsbild med självständiga afrikanska stater. Man får se varje era i sin egen kontext, det var progressivt på den tiden.

Slog nazist med prideflagga

På 70-talet hade Fantomen en tydlig linje för mänskliga rättigheter, menar Mikael. Och förra året slog han, med tio tigrars styrka, en prideflagga i ansiktet på en nazist.

– Nazister har länge varit stockvara för skurkar i en story. Det är en märklig tid att leva i när det är radikalt att hävda att det är fel när nazister hotar och misshandlar homosexuella, säger Mikael.

Själv ser han Fantomen som en Bamsetidning för vuxna, en säker produkt för goda värderingar.

– Serien genomsyras av rättvisa och tanken på människors lika värde. Han har en grotta fylld med skatter men de går till att driva sjukhus i djungeln. Han har ingen politisk makt utan gör allting för det goda.

DRAMA. Mikael Sols egen favorit är den tredje Fantomen som levde i slutet på 1500-talet och början på 1600-talet. Den Fantomen var skådespelare på Globe Theatre och gifte sig först med Shakespeares brorsdotter och sedan, efter hennes död, med en indisk prinsessa. Foto: Mattias Mattsson/Jan Bielecki © King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont

Mannen som inte kan dö

I över 80 år har den den vandrande vålnaden varit hård mot de hårda i serieform, men enligt legenden har han satt dödskalle på bovars käkben långt längre än så.

Den första Fantomen svor redan 1536 att han skulle viga sitt liv åt att bekämpa sjöröveri, ondska och orättvisor.

Den nuvarande Fantomen är den tjugoförste i ätten. Han är gift med FN-diplomaten Diana och har med henne barnen Kit och Heloise som kommer ta över som Fantomer när deras pappa så småningom dör.

Visa merVisa mindre

De 12 gamla djungelordspråken

Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män.

Den som ser Fantomen utan mask dör en fasansfull död.

Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man.

Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig.

Då Fantomen frågar svarar man.

Då Fantomen rör sig står blixten stilla.

Fantomens röst isar i blodet.

Fantomen har tio tigrars styrka.

Fantomen har tusen ögon och tusen öron.

Fantomen smyger tystare än djungelkatten.

Fantomen är hård mot de hårda.

Sikta aldrig på Fantomen.

Visa merVisa mindre