Skrot. Till Kuusakoski i Spånga kan privatpersoner och företag komma med sitt skrot. Foto: Mikael Andersson

I Spånga kan ditt skrot bli till en skatt

Till återvinningsföretaget Kuusakoski i Spånga lämnar företag och privatpersoner allt från gamla datorer och bilbatterier till sexleksaker. Vad många inte vet är att man kan få en slant för sitt skrot.

  • Publicerad 12:03, 17 maj 2018

Vid pendeltågsspåren i Spånga ligger Kuusakoski, som tar hand om gammalt skrot. Vi följde med på en rundtur i företaget. Första anhalt vid vårt besök var vågstationen, där man kan väga sitt skrot.

Vågstation. Foto: Mikael Andersson

Vågstation. Här, på en nedgrävd våg, ställer sig lastbilar och andra fordon och väger in skrotet de kommer med. Här värderas också återvinningen. "Oerhört få känner till vad de kan få för sitt skrot", säger Magnus Mattisson", tillförordnad platschef på Kuusakoski, innan vi går vidare till nästa stopp – en hög med osorterat skrot.

Osorterad elektronik på väg in till sortering. Foto: Mikael Andersson

Osorterad elektronik på väg in till sortering. Bland de osorterade prylarna i skrothögen ligger allt från trasiga tv-apparater till fungerande spelkonsoler. "När det börjar regna Playstation 3 här, för att alla ska ha Playstation 4, då kan jag känna att det står mig lite upp i halsen. Måste man alltid låta ungarna ha det nyaste" funderar Magnus Mattisson innan vi går vidare till nästa stopp, ett rullband.

Rullband. Foto: Mikael Andersson

Rullband. Vid rullbandet sorterar personalen skrotet som kommer in. "Om vi blivit chockade av vad vi hittar när vi sorterar? Det kan man lugnt säga. Det har kommit in allt från sexleksaker till skarpladdade vapen och hemligt material från Försvarsmakten. Det finns ingen hejd, säger Magnus Mattisson.

Bland skrotet finns flera skatter, till exempel gamla batterier.

Batterier. Foto: Mikael Andersson

Batterier. "I den här containern har vi något som vi upplever ofta blir stående i garaget – bilbatterier, båtbatterier och blybatterier. Du kan få en bra slant för dem. Har du fem stycken, är det värt en lunch för hela familjen", säger Magnus Mattisson. Till vänster syns kollegan Elin Holmgren.

Guldskimmer. Foto: Mikael Andersson

Guldskimmer. "All metall som inte är magnetisk är vi särskilt intresserade av. Här har vi vad som ser ut som ett gammalt ljudkort med gulddetaljer. Sådana kan vara värda 100 kronor kilot", säger Magnus Mattisson.

Men allt skrot är inte lika roligt att ha att göra med.

Leksaker. Foto: Mikael Andersson

Leksaker. "Det finns hur mycket som helst som inte borde få säljas på marknaden. Framförallt kan leksaker med integrerade batterier vara vidriga eftersom de är så jäkla dyra att processa. Det kan man tänka på som konsument", säger Magnus Mattisson om de mindre roliga fynden.

Tur då, att det finns en hel del historier att skratta åt.

Anekdot. Foto: Mikael Andersson

Anekdot. "Vi fokuserar inte bara på metaller och elektronik. En av våra platschefer på en annan anläggning ringde ekonomiavdelningen och behövde ett nytt artikelnummer, han hade köpt 300 ton elefantbajs från ett zoo, som han skulle sälja till några bönder. Det var en bra affär", säger Magnus Mattisson.

Vad gör Kuusakoski?

Intill Djursjukhuset på Bromstensvägen ligger återvinningsföretaget Kuusakoski. Här jobbar en personalstyrka på 15 personer med att sortera skrot.

Skrotet kommer från privatpersoner, företag och från återvinningscentraler i Stockholm.

De som kommer till Kuusakoskis central i Spånga kan till exempel få betalt för järn, koppar, mässing, rostfritt, aluminium och zink.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Bibblan: Hjälp oss att få fram vår bokskatt

Nyheter Har du en gammal nyckel i gömmorna som funkar? Har du en gammal nyckel som ligger och skräpar någonstans? Då kanske du är bibblans räddare i nöden!onsdag 16/1 17:17

Oscar från Bromsten tar plats i Djurgårdens A-lag

Sport "Har velat spela i Allsvenskan sedan jag var liten" Stjärnskottet från Bromsten, 18-årige Oscar Pettersson, tar ett nytt kliv i sin fotbollskarriär. Förra veckan skrev han på ett tvåårigt lärlingskontrakt med Djurgårdsherrarnas A-lag.onsdag 16/1 16:49