Test. Lotta Lundberg ledde en ”testvandring” ute i Fresta där de byggt upp en liten led i heliga Birgittas fotspår. Foto: Bromma församling

I vår kan du pilgrimsvandra i Bromma

Visste du att man inte behöver pilgrimsvandra ända till Jerusalem? Att snöra på sig skorna och njuta av Västerorts vyer går lika bra.

  • Publicerad 11:39, 4 feb 2020

Under flera tusen år har människor pilgrimsvandrat.

– Egentligen är det en katolsk tradition, men har blivit populärt hos Svenska kyrkan också, det är ett enkelt sätt att möta andligheten, berättar Lotta Lundberg, diakoniassistent på Bromma församling.

Under våren bjuder därför Bromma församling in till pilgrimsvandring i stadsdelen. Totalt kommer fem vandringar att hållas, där vem som helst får delta. Det är ett test för att se hur många som är intresserade, blir det lyckat finns planer på att utföra dagslånga vandringar längre bort under sommaren.

– Församlingen har gjort pilgrimsresor förut i Spanien, men vi har inte vandrat i hemtrakterna förut, säger Lotta Lundberg.

Yttre och inre vandring

Hon beskriver pilgrimsvandring som en inre och en yttre vandring. Den yttre innebär att man går till en kyrka, helig plats eller annat specifikt mål. Den inre vandringen handlar om att hitta sig själv och dela tankar och reflektioner.

– Man kanske hittar en andlighet som man glömmer i bruset. Att vara pilgrim är enkelt och handlar om att släppa sig själv – en möjlighet att möta sig själv och naturen.

Första vandringen är den 9 februari, en sträcka på fyra kilometer till Ängbykyrkan där det sedan blir mässa och lunch. Under våren kommer mer information om de andra vandringarna komma upp på Bromma församlings hemsida. Ingen anmälan behövs.

– Det är bara att dyka upp, jag kommer att gå oavsett väder. Alla är välkomna vare sig man är troende eller inte, säger Lotta Lundberg.

Pilgrimsvandring

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus och betyder främling.

Många pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.

Men en pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv.

Det finns flera pilgrimsleder i Stockholm, bland annat i Tyresö, Upplands väsby och Vallentuna.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre