Spaning. Hur går det egentligen med Tingstorget? Foto: Claudio Britos

I vår ska Tingstorget bli levande stad

Det nybyggda Tingstorget skulle sedan i slutet på förra året spraka med liv, både med boende och fyllda lokaler. Men även om lägenheterna varit klara sedan länge är det byggbuller som präglar Albyberget.

  • Publicerad 14:32, 14 jan 2020

Tingstorget på Albyberget skulle bli en kärleksförklaring till det urbana livet och en bostadsplats för en blandning av människor både i dag och i framtiden.

Även om bostäderna är färdiga, dånar bullret från tunga byggmaskiner och byggarbetarna kämpar in i det sista för att färdigställa de ännu tomma lokalerna i botten på flera av de 14 nya höghusen som har rests här.

Lägenheterna visade sig vara svårsålda, och en tredjedel av dem har nyligen omvandlats till hyresrätter som följd. Sedan dess har nästan alla lägenheterna sålts eller hyrts ut. I januari 2020 var 455 av 485 bostadsrätterna sålda, och 243 av 245 hyresrätter var uthyrda.

I lokalerna i botten plan ska så småningom flera restauranger och ett gym öppna. Massoud Zolfaghari, projekchef för Tingstorget, har tidigare sagt att han räknade med att lokalerna skulle vara fyllda med liv under slutet på förra året.

Här byggs bostadsrätter ovanpå tunnelbanan

Arbete. Det ekar tomt på Tingstorget, förutom byggarbetarna som kämpar in i det sista. Foto: Claudio Britos

En ensam kiosk

Med facit i hand vet vi att så inte blev fallet. Undantaget är Nebil Bilecens kiosk som ligger tvärs över tunnelbanan.

– Jag har varit i Alby sedan 2009. Då hade jag gatuköket, men fick flytta när de började bygga här, berättar han.

Nebil flyttar från sin kiosk när Tingstorget byggs i Alby: "Det blir tre tuffa år"

Även om Nebil tycker det just nu är ganska stökigt med allt byggande, tror han att det kommer bli ett fint område på sikt.

– När folk har flyttat in i lägenheterna och de andra lokalerna öppnar tror jag att det kommer bli bra. Då blir det nog lite mer liv här, speciellt på sommaren, säger han.

Kiosk. Nebil Bilecen har varit i Alby sedan 2009 och han tror att området kommer sprudla av liv till sommaren. Foto: Claudio Britos

Stängt. Många lokaler håller fortfarande på att färdigställas. Foto: Claudio Britos

Som en del av Stockholm.

"Jättetrevligt"

Utan för ett av de nybyggda husen springer vi på Melat, en tjej som har bott i ett av de nybyggda husen vid Tingstorget under drygt en månads tid.

– Jag och min kille trivs bra. Vi bor i en etta och det är första gången vi bor tillsammans, säger hon.

Just nu tycker Melat att det känns lite tomt eftersom många av lägenheterna står tomma. Men på lång sikt tror hon att området kommer att bli jättetrevligt och hon tror att de nya höghusen kommer att hjälpa folk att se Alby på ett annat sätt.

– Som en del av Stockholm.

Öppnar i vår

Men varför har inte fler butiker öppnat än? Enligt projektledaren Massoud Zolfaghari har idag alla lokalerna en hyresgäst, och det man gör nu är att göra anpassningar för att passa hyresgästens önskemål.

– Vi vill att butikerna ska tillföra något till området, och har därför varit mycket selektiva till vilka som hyr in sig, och det är därför det har dragit ut på tiden, säger han och hoppas att det redan i april ska kunna bedrivas full verksamhet i lokalerna.

Bygget av Tingstorget ställer till det för Nebils kiosk

Det här händer på Tingstorget i vår:

Utöver Nebils kiosk ska det på Tingstorget öppna:

Frisör

Söderorts körskola

Hamburgarkedjan Brödernas

Ristaorante Mafioso

En kolgrillsbar

Visa merVisa mindre