Insläpp. Alexander Modigh jobbar på Ica och står i dörren vid skolornas slut ett par gånger i veckan. “Vi tappade kontrollen i butiken förut. Det blev ett himla liv. Det lät som ett världskrig som bröt ut” säger han. Foto: Sacharias Källdén

Ica-butik tvingas köra nattklubbskö för barn

Mittemot en sockerfri skola öppnade en Ica-affär. Snart vällde hundratals ungar in till godishyllorna när skoldagen var slut. Kaoset var ett faktum. Nu har butiken hittat en annorlunda lösning.

  • Publicerad 19:30, 31 jan 2019

Stolpar med röda rep håller ihop kön som ringlar ute i kylan. En vakt i entrén håller koll så det inte blir för stimmigt och sköter insläppet. Två går ut. Två får komma in.

Alla som stått i en nattklubbskö känner igen sig men vid Ica nära Telefonplan är det inte kroggäster som vill in i värmen. Alla i kön är garanterat under 18 år och klockan är strax efter halv tre på eftermiddagen. Skoldagen har precis slutat. Många barn är på väg hem. Men först ska de in på Ica.

– Vi vill inte vara en fritidsgård men vårt läge har gjort att vi har blivit en samlingsplats. Barnen är snälla men när det samlas hundra barn kring godishyllorna blir ljudnivån enorm och bitvis har det varit väldigt stökigt, säger Ica-handlaren Fredrik Stålnacke.

Stort snasksug på sockerfri skola

Hans Ica-affär öppnade för drygt ett år sen i ett skoltätt område på Tellusborgsvägen och närmsta granne, Internatioella Engelska skolan med 900 elever, ligger bara några meter bort på andra sidan gatan.

Rektor Annakarin Johansson minns att hon blev överväldigad när butiken slog upp dörrarna.

– Det blev så populärt bland våra elever att gå dit. Vi jobbar med en sockerfri skola och sen öppnade den här affären och då fanns plötsligt ett utbud av pizza, mackor, chips och godis så nära. Och det lockar ju, säger hon.

Här är skolan som fått eleverna att lyda

Polis ryckte in

För Ica-handlaren har det betytt ett ibland kaosartat läge i affären när skolorna töms på barn vid dagens slut. Klagomålen från kunderna var många. Till och med kommunpolisen engagerade sig på eget initiativ när de såg hur läget var i butiken. De kom dit med en bil när de hade tid över, pratade med barnen och ordnade möten med skolorna och affären.

– När det var riktigt stökigt kom de hit ett par gånger för att skingra massorna, säger Fredrik Stålnacke.

I höstas landade man till slut i lösningen med insläpp och en kö utomhus och så kommer Ica-affären fortsätta jobba framöver. Skolorna har också informerat föräldrar om hur mycket godis barnen köper och uppmanat barnen att bara gå in om de själva ska handla något. Nu upplever både butiken och Engelska skolan att läget lugnat sig.

Kompishäng vid godishyllan

– Barnen har tyckt att vi portat dem men så är det inte. Alla får komma in men de får gå några åt gången. Det handlar om att vi ska klara av att ta emot den här mängden barn. Alla ska ju till godiset, säger Fredrik Stålnacke.

Men varför hänger barnen på Ica efter skolans slut? Rektor Annakarin Johansson tror att en anledning är att många barn på Engelska skolan, som har elever från hela Storstockholm, har lite tid över innan de åker hemåt.

– Jag tror att man har velat säga hej då innan man åker hem med bussar och tunnelbanan. De hänger kvar en stund för att träffa kompisarna helt enkelt, säger hon.

Köar. Hamse Ige och Simon Zehaya är tio år och går i fyran på Internationella Engelska skolan. De går till Ica innan de åker hem. “Det är helt okej att vänta ute men ibland är kön så lång. Särskilt på fredagar” säger de. Foto: Sacharias Källdén

Sockerfri skola

Internationella Engelska skolan på Tellusborgsvägen beskriver sig som en "sockerfri skola".

Det innebär att elever inte får ta med godis och sötsaker in på skolan.

I skolans elevrum säljs inte heller några sötsaker.

Snask får inte ätas på skolan, varken på raster eller på lektionstid.

Tar eleverna med sig mellanmål ska det vara frukt eller macka.

Om eleverna bryter mot ordningsreglerna tas kontakt med föräldrarna.