LIVSMEDEL. Kista Galleria kommer att genomgå ett ansiktslyft framöver, och få dubbelt så stor yta med livsmedelsbutiker. Foto: Anna Wettergård

ICA, Lidl och Rusta till Kista galleria

Det är mycket på g i Kista galleria. Inte nog med att alla allmänna ytor renoveras - snart fördubblas också ytan med livsmedelsbutiker.

  • Publicerad 07:32, 25 apr 2019

PEPP. Magnus Åkesson, affärsområdeschef på Citycon som äger Kista galleria, ser fram emot förändringarna i gallerian. Foto: Kerstin Gustafsson

Nu har omgörningen av Kista galleria börjat. Bland annat kommer utbudet på livsmedelssidan snart att fördubblas, och uppgår sedan till 8000 kvadratmeter. Det efter att Lidl och ICA slår upp dörrarna i juni respektive augusti.

– Det här är något som vi har arbetat för länge. I Kista finns det ingen större matvarubutik idag. Det är mycket bostadsplaner på gång i området och för att vara relevant i det här området måste vi stärka upp på dagligvaror. Det säger Magnus Åkesson, affärsområdeschef på Citycon som äger Kista galleria.

ICA finns redan idag på plats i form av ICA supermarket. Men den ska flytta en våning upp, växa från 1700 till 2800 kvadratmeter och förvandlas till en ICA Kvantum.

– Det kommer att drivas av samma ICA-handlare som idag. De känner området väl och är sanna entreprenörer.

ICA och Lidl blir grannar

Dessutom öppnar alltså en Lidl - vägg i vägg.

– Det finns absolut marknad för båda två. Vi har varit väldigt öppna med dem om att de bägge kommer att öppna och de ser de som en fördel båda två. Det blir en bättre satsning, som stärker platsen, med två butiker. Kunden är inte lika trogen varumärken som en gång i tiden. Idag går många in på Lidl och handlar vissa saker och in på ICA och handlar annat.

En annan nyhet är en Rustabutik som kommer nästa år. Och nyligen öppnade H&M också sin två tusen kvadratmeter stora outlet Afound.

– Det är ett nytt koncept, där H&M tar in varumärken som de normalt sett inte har i sina butiker. Så det är kul för oss, så får vi in många varumärken i gallerian.

Magnus Åkesson är peppad på förändringarna.

– Vi har precis börjat renovera food courten. Snart tar vi toaletterna, och sedan övriga bitar. Vi hoppas att vara klara med de allmänna ytorna vid årsskiftet.

– Det känns jättekul. Vi har jobbat med det här i ett och ett halvt år, så det är skönt att allt nu börjar falla på plats.Vi har 60 000 kvadratmeter handel i gallerian och under det senaste året har vi tecknat avtal för 18 000 av dem. Så det är mycket som händer.

Ny säkerhetsklassning

Kista Galleria och Liljeholmstorget Galleria har som första köpcentrum i Norden certifierats med den internationella säkerhetscertifieringen Safe Retail Destination. Kista Galleria certifierades med nivån Excellent, den näst högsta av fem nivåer.

– Det handlar om att inventera hur vi arbetar med säkerhet, både proavktivt och reaktivt. Det säger Magnus Åkesson, affärsområdeschef på Citycon som äger Kista galleria. Han fortsätter:

– Vi fick betyget excellent, vilket vi är stolta och tacksamma över. Det är en bra stämpel, ett kvitto på att det vi har gjort hittils har varit rätt.

Stockholm Direkt