Tre av fyra personer, med kopplingar till Al-Azharstiftelsen, som dömts för ekonomisk brottslighet får sina fängelsestraff kortade. Foto: Evelina Hertz

Idag föll hovrättens dom i Al-Azharhärvan

I förmiddags kom domen från Svea hovrätt mot de tidigare styrelseledamöterna i Al-Azharstiftelsen, som fällts i tingsrätten för grova ekonomiska brott.

  • Publicerad 12:19, 17 okt 2019

Det var i somras som fyra personer, med koppling till Al-Azharstiftelsen, fälldes för grova ekonomiska brott av Solna tingsrätt.

Stiftelsen driver bland annat Al-Azharskolan i Vällingby, och brotten ska ha skett mellan 2015 och 2018.

De dömdes med anledning av att den tidigare ordföranden i stiftelsen har fört ut 11 miljoner kronor från stiftelsen, som skulle gått till skolverksamhet, för att istället starta en islamisk bank.

Fyra döms till fängelse i Al-Azharhärvan

Idag kom hovrättens dom

Samtliga parter valde att överklaga tingsrättens dom till Svea hovrätt, och idag blev det alltså klart att hovrätten i stort fastställer tingsrättens dom när det gäller den tidigare ordföranden.

Uppmärksammade Al-Azhar-domen överklagas

Han döms för grov trolöshet mot huvudman, med skadestånd och fängelse i fyra år och sex månader som påföljd. Längden för hans näringsförbud kortas däremot från åtta till sju år.

Han kommer sitta fortsatt häktad fram tills fängelsestraffet verkställs.

Kortat fängelsestraff

De andra tre dömdes i tingsrätten för grovt bokföringsbrott, en dom som hovrätten också slår fast. Men hovrättens bedömning är att det rör sig om "mindre omfattande brottslighet" än vad tingsrätten bedömt. Därför kortas deras fängelsestraff, från ungefär två år, till 10 månader.

– Att de fick kortat straff var inte helt oväntat, hovrätten har inte inte dömt dem för riktigt samma saker som tingsrätten. Det är ett rimligt avvägt straff, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud.

De frias också från misstankar om skyddande av brottsling, men fälls för grovt osant intygande eftersom de ska ha upprättat falska dokument. De beläggs också med tre års näringsförbud.

Alla fyra personer har hela tiden nekat till brott.

Person hittad död i Blackeberg

Nyheter Polisen utreder mord En person hittades död i en bostad i Blackeberg i lördags. Polisen har inlett en förundersökning om mord.måndag 27/1 8:45

Nödlösning i stan blev fattigkyrka i Aspudden

Nyheter Historiskt dokument. ✓Flyttades med häst och vagn ✓Utsatt för brandattentat ✓Hålls vid liv av eldsjälar Tusentals bilister har sett den men få vet vad det är för udda träkapell som sticker upp vid Essingeleden. Här är historien om S:t Sigfrid som byggdes i Vasastan för 120 år sedan och blev de fattigas...söndag 26/1 8:00

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt