Naturmaterial. Den nya parken har ett sporttema och ska uppmana till rörelse. Foto: Elin Jonsson

Idag invigs nya lekparken på Gärdet

Tre år efter att beslutet klubbades invigs nu slutligen den nya lekparken på Gärdets sportfält.

  • Publicerad 15:25, 9 nov 2018

Redan 2015 inleddes arbetet med att skapa en lekpark på Sandhamnsgatan, intill Kampementsbadet. Dialog inleddes med barn och unga i området och en tillfällig lekpark med bland annat odlingslådor och fågelholkar målade av barnen själva tog form.

Nu är det dags för parken, som formats utifrån de önskemål som kommit in, att få sin officiella invigning. Maria Antonsson (MP), stadsdelsnämndens ordförande, konstaterar att den är efterlängtad.

– Det finns aktivitetsytor för vuxna och tonåringar i området, men väldigt få lekparker. På senare tid har det flyttat in fler barn och det finns även förskolor i närheten, så det finns definitivt ett behov. Många av stadsdelens lekparker ser ut som de gjorde för 30 år sedan samtidigt som både barn och vuxnas behov har förändrats, säger hon.

Nya lekplatsen på Gärdet blir helt i naturmaterial

Lekplatsens ska uppmuntra till rörelse och den lekutrustning som finns består av naturligt material med fokus på ekologi och naturpedagogik. Tanken är att både små och större barn ska vara lockade att använda den, än så länge, namnlösa parken.  

– Vi vill skapa en rörelseinriktad park, med ett sporttema som matchar Gärdet. När de vuxna använder utegymmet ska även barnen kunna röra på sig, säger Maria Antonsson.

Förutom fågelholkar och odlingslådor finns även ett insektshotell på platsen, som byggts av barnen själva.

– Det är ett sätt att bidra till att öka den biologiska mångfalden i staden och vi hoppas allt från bin till fjärilar hittar dit, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det händer på invigningen

Fredag klockan 15-17.

Tal av landstingshövding Sven-Erik Österberg och stadsdelsnämndens ordförande Maria Antonsson (MP).

Tore and the no smokers står för underhållningen.

Korvgrillning och fredagsfika med kaffe, saft och bullar.

Namntävling.

Bygge av insektshotell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

De springer runt Mariatorget – i ett dygn

Nyheter Galna satsningen på Södermalm för välgörenhet Under 24 timmar kommer ett gäng stockholmare springa runt Mariatorget. För Musikhjälpen såklart.måndag 19/11 16:40