Både oppositionsrådet Karin Wanngård (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är på plats i Lausanne för att stötta den svenska OS-kampanjen. Foto: Sacharias Källdén/SOK/Linda Gren

Idag kan Stockholm få vinter-OS 2026

Ikväll avgörs det om vinter-OS och Paralympics 2026 kommer till Stockholm eller inte.

  • Publicerad 10:46, 24 jun 2019

Efter långt kampanjande är det dags för ett avgörande. Ikväll röstar IOK:s ledamöter i Lausanne på antingen Stockholm/Åre eller Milano/Cortina och beskedet väntas vid klockan 18.

Under dagen kommer båda kampanjerna få göra en sista presentation för ledamöterna innan de drar sig tillbaka för att rösta kring 16-tiden.

Enligt IOK-veteranen Gunilla Lindberg väntar en jämn omröstning.

– Många av de röstande bestämmer sig sista dagen, säger hon till Dagens Nyheter.

Planen: Så skulle vinter-OS bli i Stockholm 2026

För Stockholms del har stödet från politiken svängt under resan. Från att säga blankt nej till att pusha för kampanjen att dra hit spelen. Men stadens grönblåa styre är noga med att poängtera tänker inte axla något officiellt värdskap och ska hyra ut arenorna till "marknadsmässiga priser" enligt tidigare besked för att inte sätta några skattepengar på spel.

Politiska topparna hoppas på OS i Stockholm

Men nu gör de ledande politikerna sitt för att få de sista kanske tveksamma ledamöterna att stötta Stockholm/Åre-ansökan.

På plats i Lausanne kommer bland annat kultur- och vikarierande idrottssborgarrådet Jonas Naddebo (C) vara tillsammans med oppositionsrådet Karin Wanngård (S) som länge stöttat OS-planerna, och även stadens högsta politiska topp, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

De båda politikerna tycks nu vara odelat positiva till att vinter-OS ska komma till Stockholm

– Ansökan har många positiva styrkebesked. Vi har en stor möjlighet att ta hem detta, sa Anna König Jerlmyr på ett seminarium om OS-planerna nyligen och fick uppbackning av Wanngård.

– Jag är övertygad om att Stockholm kommer kunna arrangera det här på ett bra sätt. Tillsammans med Åre, Falun och Lettland kan det här bli fantastiska spel, sa Karin Wanngård.

Olympiska vinterspelen 2026 pågår i 17 dagar, preliminärt den 6–22 februari. 

Här ska OS hållas i Stockholm

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt).

Stockholms stadion: Big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken : Ishockey.

Ny ishall i Barkabystaden: Skridsko

Hamra, Botkyrka: Skidor och skidskytte. Botkyrka har lovat att bygga. Alternativ arena kan byggas i Bisslinge. Sollentuna.

OS-by i Barkaby: Upp till 3000 bäddar. Ska inhysas i nybyggt bostadsbestånd.

Öppningsceremonin: Friends Arena i Solna föreslås som plats för Olympiska spelens öppningsceremoni i Stockholm.

Mediecenter: Stockholmsmässan i Älvsjö föreslås bli internationellt mediecenter och utgöra bas för den samlade presskåren under OS-dagarna.

Medaljceremoni: Slottsbacken

Aktivitetspark: Kungsträdgården

Övriga platser

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Paralympics

Tävlingsarenor blir den Tele2 Arena för ishockey, Gubbängen för curling och nya skidstadion i Hamra, för skidor och skidskytte.

Öppnings- och avslutningsceremonierna ska hållas i Tele2 Arena respektive Kungsträdgården med medaljutdelning på Slottsbacken. Olympiabyn planeras i Barkabystaden.

Källa: SOK, Dagens Nyheter.

Visa merVisa mindre