Idag smygöppnade en ny skönhetsdel i Hallunda centrum. Hallundabon Sara Solomon tittade in och gav tummen upp. Foto: Sara Ringström

Idag smygöppnar skönhetsgallerian i Hallunda centrum

Idag öppnade den nya hälso- och skönhetsgallerian i Hallunda centrum. Och nu har centrumägarna ansökt om bygglov för nästa projekt: en saluhall. – Det kommer bli en mini-Hötorgshallen, säger centrumägaren Elias Georgiadis.

  • Publicerad 15:16, 23 okt 2017

Idag vid lunch var det smygöppning för skönhetsgallerian i Hallunda centrum, i flygeln mellan kaféet och garaget som tidigare varit igenbommad.

För Elias Georgiadis, centrumägare på Sterner Stenhus fastigheter är den nya inriktningen självklar.

– Folk i Hallunda och Norsborg är väldigt måna om sin skönhet, de vill ta hand om sig. Det är mycket bröllop och dop och alla tar hand om sig när det är högtider, säger han.

Hallunda C:s nya ägare: "En dröm som går i uppfyllelse"

Tre nya butiker

Det är sex butiker i den nyöppnade delen som fått nytt, vitare golv och svart innertak med ledbelysning. Av dem har tre flyttats hit från andra platser i centrum, tre är nya. Bland dem finns en skönhetsklinik med relaxavdelning och olika skönhetsbehandlingar.

Eda Korkmaz, som äger och driver den, har flyttat salongen hit från Solbo i Tumba.

Massagesalongen har flyttat från sina gamla lokaler på andra sidan centrum hit till den nya delen. Emi Arigun tycker att det är smart att samla alla butiker i centrum som har samma inriktning på ett ställe.

– Folk som tycker om hälsa och skönhet kommer hit. De kanske kommer till en butik först och sen upptäcker de flera av oss, säger hon.

Hon trivs i Hallunda centrum.

– Folk här är trevliga, det känns som hemma och alla känner alla, säger hon.

Vill se fler klädbutiker

Den nya skönhetssatsningen är bra för centrumet, tror Hallundabon Sara Solomon.

– Jag tittade in här av en slump! Det här är bra tycker jag. Jag är intresserad av skönhet och ska nog ta någon ansiktsbehandling och massage, säger hon.

Men mer behövs för att Hallunda centrum ska lyfta, tycker hon.

– Ja, det är lite som ett spökhus här med många tomma lokaler, det kanske skulle sänka hyrorna för att fylla dem. Jag har bott här i 20 år och minns när KappAhl och stora klädkedjor fanns här. Jag skulle vilja ha en hälsokost och fler klädbutiker. Idag åker jag in till stan för att handla sånt, säger Sara Solomon.

Öppnar saluhall nästa år

Sedan Sterner Stenhus tog över centrum har alla butiker fått trygghetslarm och ordningsvakter, som får ingripa mot människor, har satts in istället för väktare. Ägaren Elias Georgiadis lovar att det här bara är början.

Planen är att bygga en saluhall med 17 butiker på inomhustorget och i en av de större butikslokalerna intill, en investering han uppskattar till 30 miljoner kronor. En bygglovsansökan är inlämnad till kommunen.

– Mat funkar väldigt bra här. Folk vill ha bra kött, ostar och charkprodukter. Idag måste man åka till Hötorget eller Östermalm för att få det. Det här blir den första saluhallen på södra sidan stan, säger han.

Han tror att en saluhall lockar folk utanför Hallunda-Norsborg att komma hit och handla.

– Vi ska locka folk från hela närområdet, från Masmo, Salem och Tumba. Men också de som tar E4:an ut till sina landställen i Trosa och Nyköping. Jag känner folk som stannar här och handlar på livsmedelsbutiken idag, med en saluhall här kommer de definitivt stanna här i Hallunda, säger han.

Planbesked för bostäder

Saluhallen ska ge en grund för att bygga 500 till 600 bostäder ovanpå och kring centrum, enligt Elias Georgiadis.

– Vi har lämnat in ett planbesked nu och räknar med att få det godkänt vid årets slut.

Hakan Tuncer, ägare till Konyali kolgrill i centrum, konstaterar att de nya ägarna är "500 gånger bättre än de gamla".

– Skönhet och sånt går hem här och jag tror verkligen på idén med bostäder. Men jag skulle vilja att det blev mer aktiviteter kring centrum. I Alby har de en festival och folk härifrån åker dit, vi behöver något sånt här också, säger han.

På lördag är den officiella invigningen.

Miljardsatsning på Tuna torg

Kommunens tålamod snart slut: "Ta in fler aktörer i planerna för Tumba C"

Nytt centrum

Sterner Stenhus fastigheter tog över Hallunda centrum i januari i år.

Innan dess ägdes centrumet av en förvaltare som tagit över efter att den tidigare ägaren gick i konkurs år 2102.

Nu öppnar skönhetsgallerian. Här finns en nagelsalong, ett solarium, en skönhetsklinik, en massagesalong, en butik med träningskläder och kosttillskott och en frisör.

I november öppnar Arbetsförmedlingen på andra våningen i Försäkringskassans gamla lokaler.

Näst på tur är en saluhall som beräknas öppna under nästa år. Samtidigt fortsätter planerna för att bygga 500 till 600 bostäder ovanpå och kring centrum.

Alla butiker har fått trygghetslarm installerade och väktare har bytts ut till ordningsvakter som har större befogenheter att ingripa i situationer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.