Ideella krafter ger hjälp till brottsoffer

Brottsofferjouren finns för att ge råd och stöd till personer som utsätts för brott. Föreningen hoppas nu nå ut till fler ungdomar. – I skolorna händer mycket saker som ungdomarna inte vill anmäla, säger Annika Ekman, ordförande.

  • Publicerad 12:58, 10 okt 2018

Samtidigt som kriminalitet är väldigt omdebatterat känner inte alla människor till vad Brottsofferjouren är och vilken hjälp den erbjuder. Brottsofferjouren är en ideell förening som kostnadsfritt ger stöd åt människor som utsatts för, bevittnat brott, eller har någon nära anhörig som drabbats av brott.

– Det är inte bara den målsägande som är utsatt för brott. Brottet behöver inte heller vara anmält. Det kan handla om att man behöver stöd för att göra en polisanmälan, säger Annika Ekman, som är ordförande för Brottsofferjouren i Enköping.

De vanligaste brotten som man sökte hjälp för i Enköping förra året var misshandel och hot. Det praktiska stöd som offren får kan handla om att göra polisanmälan, stöd i polisförhör eller hjälp att kräva ut skadestånd. Ibland får Brottsofferjouren hänvisa ärenden vidare till någon annan.

– Vi är inte professionella, men vi är pålästa, säger Annika Ekman.

Utanför sitt engagemang i Brottsofferjouren arbetar Annika Ekman på ett boende i Grillby för behandling av människor med missbruksproblem. Hon har även tidigare arbetat som polis.

Brottsofferjouren prioriterar nu att nå ut till fler ungdomar och försöker därför komma ut på skolor och prata.

– Där kan vi vara ett komplement för hjälp och stöd, säger Annika Ekman.

Bland ungdomar förekommer mycket brottslighet som inte polisanmäls. Till exempel förekommer olika sorters hot och övergrepp på nätet, som alla inte förstår är brottslighet.

– Vi har blivit väl mottagna i skolorna. Be oss komma så kommer vi, säger Annika Ekman.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren i Enköping nås på telefonnummer 0171-262 06 eller e-post info@enkoping.boj.se

Kontoret finns på Ågatan 15 B

Brottsofferjouren är en ideellt arbetande förening som ger stöd till personer som blivit utsatta för brott. Brottsofferjouren i Enköping finansieras främst med hjälp av bidrag från kommunen.

Kontaktpersonerna på Brottsofferjouren arbetar under tystnadsplikt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34