KF. Många välbekanta frågor avhandlades under kvällen. Foto: Patrik Wirén

Ideologisk ilska i kvällens KF

Det blev många välbekanta debatter i Stadshuset under måndagskvällen.

  • Publicerad 22:04, 14 okt 2019

– Ni håller aldrig kostnaden i projekt och det här är ett bevis för det.

Orden kom från bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och riktades till Jan Valeskog (S). Anledningen var att kostnaden för Liljevalchs konsthalls ombyggnad har skenat i väg och nu menade Wedin att det är typiskt Socialdemokraterna att inte kunna hantera skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt.

Tidigare har han uttryckt liknande argument, men då gällande Östermalmshallen.

DEBATT: "Vi tar ansvar för Stockholm – och städar upp efter S"

Oppositionen anklagade å sin sida den grönblå majoriteten för att ha misslyckats rejält med att få fram hyresrätter, trots att det råder bostadsbrist i staden.

– Varför har ni i princip infört byggstopp för allmännyttan när vi har akut brist på hyresrätter, frågade Clara Lindblom (V) ilsket innan Emilia Bjuggren (S) i ett annat ärende anklagade de grönblå för att sänka skatten istället för att ge mer resurser till förskolan.

Men den allra tydligaste ideologiska skillnaden visade sig i debatten om att kommunala Tussmötesgårdens vård- och omsorgsboende i Stureby ska ut på entreprenad. Frågan genererade en rejält utdragen debatt.

– Vad är valfrihet när det saknas platser för många äldre som vill flytta till ett boende? Det handlar egentligen bara om att kanalisera skattepengar till privata företag, sa Maria Jansson (Fi).

Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) tyckte dock att debatten var onödigt uppskruvad.

– Att kalla detta för ideologiskt drivna privatiseringar är att överdriva väldigt mycket, menade han.

Beslut som fattades

Fastighetsnämnden ges rätt att fortsätta genomföra till- och ombyggnad samt renovering av Liljevalchs konsthall, inklusive restaurang Blå Porten, till en sammanlagd kostnad av 570 miljoner kronor.

Gångtunnel byggsmellan Annedal och Solvalla förl att knyta ihop de båda områdena.

Tvärbanans förlängning, Kistagrenen. Fjärde etappen av sju i detaljplanen gäller delsträckan Solvalla.

Om- och nybyggnad av Hästhagsskolan i Farsta. Kapaciteten utökas från dagens 420 elever till 900 elever i förskoleklass till årskurs nio.

Centrala upphandlingar vid vård- och omsorgsboenden 2021. Kommunstyrelsen återtar ansvaret för centrala upphandlingar från äldrenämnden. Tre vård- och omsorgsboenden ska ingå i en central entreprenadupphandling 2021: Hornskroken på Södermalm, Tussmötegården Enskede-Årsta och Solbacken på Kungsholmen.