Bavo har bott i Polhem tills för några månader sedan och haft en löprunda i området som han brukade springa med en kompis. Foto: Mikael Andersson

"Idrott är det enda jag har i huvudet"

En lindrig funktionsnedsättning har aldrig stått i vägen för Barkarbystadenbon Bavo Berdmans idrottsdrömmar. Under våren avslutade han sitt första marathon.

  • Publicerad 11:34, 29 jun 2018

Drömmen har varit att springa marathon, något Bavo gjorde i början på juni. "Jag sprang på 4 timmar och 49 minuter, jag är jättenöjd med den tiden!", säger han. Foto: Mikael Andersson

"Idrott är det enda jag har i huvudet, så har det varit ända sen jag började idrotta när jag var fyra år. Jag har spelat pingis, fotboll och gått på kung-fu. I gymnasiet gick jag en idrottslinje, och då körde vi mycket löpning. Jag och en kompis började springa olika lopp ihop, och nu har jag sprungit många.

I sexan gick jag på en utredning som visade att jag har en lindrig funktionsnedsättning, jag har kort minne. Ibland glömmer jag saker jättefort. Om någon säger 'ring mig om fem minuter' eller 'meddela mig om du kan komma eller inte' så glömmer jag det. Så jag skriver ner exakt allt i kalendern i telefonen, så att jag får påminnelser om vad jag ska göra. Men det påverkar inte mig så mycket, jag är självständig och klarar mig själv nästan hela tiden.

Drömmen var att springa marathon

"Min dröm var att springa Stockholm Marathon, vilket jag gjorde i år. Det var väldigt varmt, men jag drack mycket vatten. När jag springer lyssnar jag på musik på högsta volym för att ha fullt fokus. Men jag tycker också om att löpning är socialt, man träffar mycket människor. Och det är roligt med folk som står längs trottoarerna och hejar.

Jag pluggar mattebehörighet på Lärvux och Komvux för att komma in på folkhögskola. Där vill jag plugga till idrottsassistent eller idrottslärare. Jag har praktiserat som det, och det har varit jätteroligt, man får leka mycket med barnen. Det är mitt drömjobb."

Bavo visar upp det senaste tillskottet i medaljsamlingen. Foto: Mikael Andersson

Genom åren har Bavo samlat på sig en rad medaljer från olika tävlingar och lopp. Foto: Privat

"Viktigaste är inte att vinna"

"Förutom att springa spelar jag handboll i Sollentuna, i ett lag som även är för personer med funktionsnedsättning. Ibland när vi möter lag där vissa spelare har svårare funktionsnedsättningar så brukar vi hjälpas åt mellan lagen, för det viktigaste är inte att man vinner, utan att alla kan vara med och spela.

Att röra på sig och känna att kroppen mår bra, det är livet."

Det här är Bavo

Namn: Bavo Berdman

Ålder: 23

Bor: Barkarbystaden, är uppväxt i Polhem.

Gör: Älskar att springa och springer lopp runtom i Sverige, senast Stockholm Marathon. Drömmer om att bli idrottsassistent eller idrottslärare.

Stockholm Direkt