"Idrotten har format mycket av den jag är"

Tredje namnet i vår serie politikerporträtt – där ni får lära känna dem även som privatpersoner – är Liberalernas gruppledare Johan Storåkers.

  • Publicerad 14:57, 2 jul 2018

Jag har en väldig lidelse och passion för friidrott.

Hur dags kliver du upp på morgnarna?

– Det är olika, men tidigt. Ofta cirka 06:30. Man får mer utrymme och man har mycket tid under dagen, för arbete men även annan samvaro, aktiviteter och så vidare. Jag är rätt så morgonpigg. Jag försöker träna före arbetet, då behöver man gå upp tidigt.

Vad är ditt senaste inköp?

– Ett par finare skor, inte att ha till frack men finare att ha till vardags.

Vilken är den senaste utställningen du såg?

– Jag har varit och tittat på konst på ett galleri i Gamla stan. Klassisk konst, tavlor. En del stockholmsmotiv men också naturmotiv. Sjöar, skog...

– Konst och sådana intryck ger tillvaron ett mervärde. Det är alltid trevligt att ta del av bra målningar. Jag gillar mer klassiskt, men tittar gärna på modernt också. Jag har tittat rätt mycket på Slas genom åren. Jag gillar hans stil: idrott och Stockholm, sådant tittar jag gärna på.

Han känner sig hemma i idrottsrörelsen.

– Jag drogs till det tidigt. Delvis för att man är fysiskt aktiv vilket ger bättre hälsa. Man arbetar tillsammans med en idrottsgemenskap. glädje och disciplin, flit i träning. Idrotten har format mycket av den jag är. Den har gett mig en lagkänsla och att kunna sätta upp mål.

– Jag har en väldig lidelse och passion för friidrott. Jag springer vissa lopp, men jag var mer aktiv när jag var yngre. Jag var okej, inte på så hög nivå. Jag har mer meriter som ledare; mycket av det har format mig som politisk ledare. Att kunna sätta upp mål, ha disciplin och arbeta tillsammans med andra. Behålla fokus på ett långsiktigt mål.

Nyligen gick kommunen vidare med planer på en multihall på Sundbybergs IP.

– Det var en lång kamp, jag fick kämpa och det blåste ibland hårt. Jag var själv frustrerad över att det inte gick snabbare. Men vi lyckades gå i mål också. Jag var aktiv redan i opposition, när vi tog över styret intensifierades kampen.

Vad var det för fel på S-styrets planer?

– Jag vill inte slänga skit på sossarna. Nu har vi kommit till resultat.

Vad gör du med mobilen under fullmäktige?

– Uppdaterar Facebook. Beroende på om jag har dator med mig kan jag kolla en del handlingar. Pappershandlingarna räcker rätt långt, men ibland behöver man gå in i diariet. Det gäller att förbereda sig i vissa ärenden som är långdistanslopp.

När blev du förbannad sist och på vad?

– Häromdagen när jag hörde något uttalande av Jimmie Åkesson (SD:s partiledare, reds anm). Han har en annan människosyn än jag, det var inte ett uttryck för ett tolerant och öppet Sverige. Det klassiska om problemen med invandring och volymen på den.

– Det finns självklart problem med integration, det ska man inte sticka under stol med. Men att stå upp för människor på flykt är grunden för socialt engagemang.

– Föreningslivet gör väldigt mycket redan i dag och det går att göra mer. Nya svenskar kan bli ledare, de lär sig språket lättare och det kan komplettera sfi-utbildning.

Vad stressar dig mest i vardagen?

– När det är mycket att göra hela tiden och man får stressa för att hinna till möten och åtaganden. Att bli bättre på planering, är väl det man ska arbeta med. Jag känner mig rätt lugn och har utvecklat förmågan att planera.

Vad skapar du för hand?

– Inte jättemycket. Det kan vara när jag lagar mat.

Vad lagar du helst?

– Kanske fisk, rödspätta med potatis och hollandaisesås

Vilka föreningar är du med i?

– Sundbybergs hembygdsmuseum, Spårvägens friidrottsklubb och Sundbybergs IK. Jag är hyggligt aktiv inom idrotten och Liberalerna är jag väldigt aktiv inom. Hembygdsmuseet är jag mer passiv inom. Det är mer en gest för att det är viktigt, känslan för Sundbybergs historia. Ett erkännande från mig för deras verksamhet, att jag är medlem.

– Jag har bott här i 20 år och känner mig som sundbybergare. Sundbyberg har en speciell känsla, jag känner en själ i Sundbyberg. Historien ger en förståelse för hur det är uppbyggt, de som kommer nya får förståelse för hur det har varit.

Vad ska du göra resten av dagen?

– Arbeta, vara på vårmarknaden och kampanja. Valförberedelser med marknadsföringsmaterial, bemanning och strategi.

Vad har ni för strategi?

– Att välja ut några nyckelfrågor och driva dem tydligt. Men det är av taktiska skäl något vi håller för oss själva.

MER Johan Storåkers

Gör: Kommunalråd, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och gruppledare för Liberalerna.

Ålder: 44 år.

Bor: Centrala Sundbyberg.

Personröster: 100

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00